fredag 25 april 2008

Inget förbud mot könsdiskriminerande reklam


Sverige är världens mest jämställda land, brukar det heta. Och visst, vi ligger långt framme på många områden. Och visst finns det länder där det är ännu grönjävligare. Men det är fortfarande långt kvar till ett samhälle fritt från diskriminering och könsförtryck och ingen anledning att slå sig till ro

Kvinnokampen och kampen för jämställdhet är ett tålmodigt och långsiktigt arbete. Det finns alldeles för gott om motkrafter som vill behålla de gamla trygga strukturerna.
När den borgerliga regeringen tillträdde var det mycket av förra regeringens initiativ på området som avbröts och stoppades.
När stadsbudgeten för 2007 presenterades, skulle 400 miljoner läggas på olika jämställdhetsprojekt. Sabuni och högerregeringen slog sig för bröstet och basunerade ut vilken mångmiljonsatsning man nu skulle genomföra. Men nu visar det sig att det är bara 148 av de utlovade 400 miljonerna som faktiskt kommit till användning under 2007. Och de stora dragen i nuvarande politik så som skatter, ekonomi, familjepolitik, arbetsmarknad och socialförsäkringar, riskerar ju faktiskt att rejält öka orättvisorna mellan kvinnor och män och cementera gamla könsroller och mönster.

Man kan fråga sig varför regeringen överhuvudtaget behöver en jämställdhetsminister. Hennes uppgift verkar ju mest vara att rasera och underminera framsteg som nåtts och att stoppa viktiga förslag som är på gång för jämställdhetsarbetet.

Nu senast var det ett lagförslag om förbud mot könsdiskriminerande reklam som hamnade i papperskorgen.
Reklam och propaganda öser över oss, i tidningar, på TV, på bio, ute på stan. Somt är rent kränkande och helt klart påverkas vi av de värderingar reklamen förmedlar när det gäller könsfördomar och sexistiska budskap. Frågan har därför diskuterats ända sedan 70-talet och vänsterpartiet har drivit på för att förbjuda kränkande och könsdiskriminerande reklam.

Och, äntligen, 2006 tillsatte Orback en utredning för att titta på lagförändringar. Utredningen har letts av Eva-Maria Svensson, professor i rättsvetenskap. Utredningsförslaget presenterades i januari och skulle om det genomförts, inneburit att Sverige fått diskrimineringsförbud liknande det i övriga nordiska länder. Enligt utredaren behövs ingen förändring i grundlagen eftersom tryckfrihetsförordningen berör opinions- och åsiktsbildning och inte reklambudskap.

Men Nyamko Saboni stoppar hela förslaget, just med argument om yttrandefrihet. Och det utan att ens inhämta en lagrådsremiss. Intresseyttringar från Sveriges annonsörer och Svenskt Näringsliv, väger tydligen tyngre än de jämställdhetspolitiska målen när regeringen fattar beslut.

torsdag 24 april 2008

Nazister på marsch i Gävle?


Media har rapporterat om spridning av rasistisk propaganda på skolor i vårt län. På NSF:s egen hemsida kan man läsa att Gävleborgsavdelningen är tillbaka med alltmer stabil aktivitetsnivå. NSF skryter med att man affischerat, satt upp klistermärken och delat flygblad. Främst riktar man sig till ungdomar och man har bl a delat ut hundratals flygblad vid två av Gävles gymnasieskolor.

NSF (Nationalsocialistisk front) är en våldsam, nazistisk och rasistisk vit makt-organisation. Partiet bildades 1994 i Karlskrona av några ungdomar med kopplingar till VAM (vitt ariskt motständ). SNF hyllar Hitler och firar årligen hans födelsedag. Man förespråkar rasbiologi, vill ha skattelättnader för familjer med många "genetiskt friska barn" och vill återinföra dödsstraff. SNF vill avskaffa demokratin och är motståndare till parlamentarism, men har ändå själv kandiderat till riksdagen och i 6 kommuner i senaste valet. I riksdagsvalet fick SNF 1417 röster och man fick inget mandat i kommunerna.
Många av de som finns i organisationen är dömda för våldsbrott och hets mot folkgrupp. Sex av de tio kandidaterna till riksdagsvalet är dömda för olika brott. SNF sprider flygblad och klistermärken - främst i ungdomsgrupper. Man säljer vit makt-musik och har uppmärksammats i media genom sina demonstrationer.

Det är alltså extremt vidriga åsikter och mörka, farliga krafter det handlar om. Känns lite märkligt att just när våren anlänt, med strålande sol, spirande grönska och framtidshopp, så finns det nåt annat som växer under ytan i vår stad.

Det är inte utan att jag kommer att tänka på en gammal Afzelius-sång, skriven av Peggy Seeger med svensk text av M. Wiehe:


Fröna växer sakta under ytan
Dom trivs där det är fuktigt, mörkt och kallt
Först när bladen börjar synas
kan man se att det är ogräs överallt
Men om man tittar bort
inget hör, inget ser
hur vet man då
För hör man inget, finns väl ingenting
Och det, man inte ser, finns säkert inte till

(…)

Vakna upp
Fatta mod
Börja se dej omkring
Bli inte en av domsom bara står där sen
och säger att jag visste ingenting

(…)

Dom flesta går med strömmen om det går
Dom flesta vill ju helst ha lugn och ro
Men om fascismen kommer smygande tillbaks
så är det du och jag som måste stå emot

Ogräset växer och frodas
Så slipa och vässa din kniv
Om du låter det spridas med vinden över världen
får du plikta för din tvekan med ditt liv

Vakna upp
Börja se dej omkring
Fatta mod
Så du kan säg' till dina ungar när dom frågar dej
att du var en av dom som stod emot

måndag 21 april 2008

RFSU 75 år - Länge leve lusten!

RFSU:s ordförande Lena Lennerhed invigningstalar


RFSU på stan. Bokbord, kondomutdelning, sambamusik m m




Birgitta Stenberg tilldelades RFSU-priset 2008



I helgen, 18-20 april har RFSU hållit extrakongress i Göteborg och antagit ett nytt idéprogram. Samtidihgt passade man på att fira 75-årsjubileum.
Det var våren 1933 som några radikala läkare och en grupp fackligt aktiva i Stockholm tillsammans med Elise Ottesen-Jensen beslutade sig för att bilda ett riksförbund för sexualupplysning.
Jag hade förmånen att delta på kongressen 2008 som ombud för direktanslutna medlemmar. En otroligt inspirerande helg med många intressanta diskussioner, tänkvärda tal, prisutdelning och aktiviteter ute på stan i vårsolen. Det blev många viktiga debatter och inlägg, både på påverkanstorget och från talarstolen, innan vi så småningom hade antagit idéprogrammet i sin helhet. Jag tror de flesta åkte hem och kände sig nöjda, både med det nya programmet och med evenemanget.
http://www.rfsu.se/

lördag 5 april 2008

försvara hyresrätten!


1981 skaffade jag mig min första egna lägenhet, en etta med kokskåp som jag hyrde av Kopparstaden i Falun. Och på den vägen är det. Jag har bytt bostadsort flera gånger sen dess. Men oavsett om det varit studier eller jobb som styrt mina flyttvägar, har jag alltid hyrt min bostad.


De kommunala allmännyttiga bostadsbolagen behövs för att medborgarna ska kunna erbjudas bra boende till skäliga priser. Men det finns krafter i samhället som tycker det är fånigt att se bostaden som en rättighet och en trygghet som samhället ska ha nåt ansvar för. Dessa krafter vill att bostäder ska vara handelsvaror som vilka som helst på en marknad.

Att allmännyttan och hyresrätten är hotad märker vi redan på flera sätt. Borgerligt styrda kommuner har valt att sälja ut kommunala bostadsbolag till privata fastighetskapitalister. Den nya regeringen har ändrat lagstiftningen så att det är mycket enklare att omvandla hyreslägenheter till bostadsrätter.

EU har också börjat lägga sig i svensk bostadspolitik, allmännyttans roll, och vårt hyressystem. I och för sig lite vagt och motvilligt. Bakgrunden är att Fastighetsägarna för flera år sedan väckte klagomål i EU-kommissionen. Man menar där att kommunala bostadsföretag subventioneras och får statsstöd på ett sätt som snedvrider konkurrensen och därmed strider mot EG-rätten.

Förra regeringen tillsatte en statlig utredning “Allmännyttans villkor och förutsättningar”. I höstas fick utredningen tilläggsdirektiv av finansmarknadsminister Mats Odell som förändrat inriktningen i utredningen påtagligt.Förslaget i sin helhet kommer att presenteras 18 april. Långtgående förändringar kommer då att föreslås. Till exempel vill man tvinga kommunala bostadsbolag att drivas med vinstintresse och affärsnytta i fokus på samma sätt som privata bolag. Utredningen innehåller också förslag som kommer att slå sönder bruksvärdessystemet. Attraktiviteten och efterfrågan ska styra hyressättningen.Trots att fler borgerliga partier före valet sagt sig vara emot marknadshyror, är det just det man nu i rask takt är på väg att införa. Även om man kanske väljer att kalla det något annat.


I dag den 5 april har Hyresgästföreningen manifesterat runt om i landet för att uppmärksamma vad som håller på att hända i bostadspolitiken. Jag stödjer självklart Hyresgästföreningens krav:

Behåll hyrestaket, nej till marknadshyror!

Bygg fler hyreslägenheter !

Ta bort straffskatter på hyreslägenheterna!

Stoppa utförsäljningen av kommunala bostadsföretag!

Boende och bostäder är ett alltför viktigt välfärdsområde, för att det skall lämnas över till marknadskrafterna. Kommunen måste ha kvar sin möjligheten att driva bostadspolitik för samhällsnyttans och medborgarnas skull. För mig och vänsterpartiet är det självklart att bostad ska ses som en social och mänsklig rättighet.