torsdag 30 april 2009

FRANCISCO VILLA "la internacional"

Kom med och fira första maj i Gävle. Vi samlas på Södermalmstorg 12.30 och tågar till Stenebergsparken. Det blir solsken, underhållning och tal av Ulla Andersson. (se tidigare inlägg)

onsdag 29 april 2009

En annan budget

Idag har alltså riksdagens oppositionspartier presenterat sina budgetmotioner. Delvis har man gemensamma förslag. Och i andra frågor skiljer det sig åt.

Som kommunpolitiker kan man bara sucka och svära över att det är borgarnas budget som gäller. Med en s - v - mp regering och framförallt med en vänsterpartistisk budget skulle den kommunala planeringen se rätt annorlunda ut. Framför allt skulle ytterligare generella statsbidrag till kommunsektorn vara välkommet, liksom det extra stöd på 8 miljarder till kommunala investeringar. Det finns gott om nerslitna skolor och behov av nya äldreboenden.
Med vänsterpartiets förslag skulle kommunerna vara en del i att skapa jobb och hopp om en bättre framtid.

ROT-avdrag till flerfamiljshus är också en nödvändig och arbetsskapande satsning. Hyreshus och lägenheter behöver verkligen rustas och renoveras. Det ROT-avdrag som borgarna nu genomfört går ju bara till dem som redan bor bra eller vill rusta fritidshuset. Och eftersom det är permanent ger det heller inte mycket nya byggjobb här och nu.

Överhuvudtaget är det fördelningen som är det som skiljer och blir tydlig i vårbudgeten. Och här är det vänsterpartiet som är vassast. Det är bra. Vänsterpartiet sätter ner foten när det gäller skatterna. Det som många människor efterfrågar. Man vill ha en trygg välfärd, man vill ha nya jobbsatsningar i offentlig sektor. Och man betalar gärna skatt för det. Och framför allt vill man att de med högsta inkomsterna ska bidra och att inte sjuka, arbetslösa, ungdomar och fattiga pensionärer ska drabbas ytterligare.

Mp skiljer ut sig mest och vill bla annat inte återinföra förmögenhetsskatten. Sossarna är lite vagare, men lämnar dörren på glänt inför hösten. Om det skulle behövas ytterligare skattehöjningar för att rädda jobben.

Jag hoppas vänsterpartiets budgetmotion kommer att diskuteras på gator och torg och ute i stugorna. Det behövs ett alternativ. Ett genomtänkt och fördelningspolitiskt rättvist alternativ som visar att moderaternas förda klasspolitik inte är en följd av krisen utan av deras ideologi.

Några läsvärda vänsterbloggar om budgetmotionen: Eva Olofsson, Ulla Andersson och Jonas Sjöstedt

Våldtäktsdebatten

Häromdagen publicerades en forskningsrapport om våldtäkter inom 11 EU-länder. Den fick en hel del publicitet i media ( DN, AB), bland bloggare och säkert i fikarummen. Utifrån att Sverige enligt studien har flest anmälda våldtäkter.
I dag skriver Arbetarbladets egna kloka ledarskribent Jenny Wennberg om frågan.

Det är bra att EU driver forskning om våldtäkter. Nån nytta ska vi väl ha av alla sköna miljarder som går in i Brysselkomplexet. Det behövs forskning, kunskap och kloka slutsatser om sexualbrott, kvinnoförtryck och jämställdhet.

Alla som nu börjar lägga skulden på kvinnorna och jämställdheten för att sverige har många våldtäkter är ute och cyklar. Det handlar som flera påpekat om anmälda våldtäkter och eftersom mörkertalen är så stora, ett vagt mått. Är det en ökad medvetenhet och anmälningsbenägenhet är det bara bra. Och mycket jobb kvar att göra. Både här hemma men framförallt i de länder med låga anmälningstal.

Mäns våld och övergrepp mot kvinnor är en följd av ojämlika maktstrukturer mellan könen. Och en av patriarkatets byggstenar. Det är INTE "tidig sexdebut, fri sexualitet och rätten till sent nej", som är problemet. Män och kvinnor har samma rätt till sin kropp och sin sexualitet i ett civiliserat samhälle byggt på alla människors lika värde. Det är diskriminerande maktstrukturer och könsfördomar som måste angripas.

Bloggar klokt i ämnet gör Svensson och Tankar från vänster.

tisdag 28 april 2009

SD tar ton i Gävles kommunfullmäktige

I går var det kommunfullmäktige i Gävle. För min del det första efter den långa sjukskrivningen. Det blev en sen kväll. Och ändå hann vi inte beta av ärendelistan utan fick bordlägga flera motioner och interpellationer till maj-mötet.
Det var ju en del tunga omfattande ärenden också. Bl a antogs översiktsplan för Gävle stad. En stort och omfattande arbete som under flera år engagerat och involverat tjänstemän, Gävlebor och politiker. Några små ändringsförslag och reservationer på marginalen. Men enighet i stort. Och många positiva inlägg om engagemanget och arbetssättet.
Så antog vi en ny vision för Gävle kommun också. Det var här sverigedemokraterna visade sina unkna åsikter. Resultatet blev att Gävle nu har en vision som sju partier står bakom. Bara SD yrkade avslag. Anledningen var att ordet mångfald fanns med.
I SD.s sinnesvärd är allt som har med mångfald och mångkultur att göra av ondo. Ett livsfarligt hot mot storsvensken. De vill inte ha ett samhälle för alla. I debatten lyckades de både slänga ur sig att mångkulturen gör Gävle otryggt och att inget samhälle med fler kulturer fungerar, bubbla på om hur intolerant alla andra är som inte håller med SD.
Vad SD har för vision och vad svensk kultur egentligen är fick jag dock aldrig kläm på. SD nya strategi är tydligen att öppet värva röster bland rasister. Synd bara att de använder Gävles kommunfullmäktige till detta.

onsdag 22 april 2009

Barak hyllar IDF och dissar FN

Idag skriver flera tidningar ( ex SvD, Aftonbladet, sydsvenskan ) att Israels Armé, IDF, friar sig själv. Efter att ha utrett sitt eget handlande under kriget i Gazaremsan anser alltså armén att man uppträdde i enlighet med internationell rätt.

En stolt Ehud Barak låter meddela att rapporten "bevisar att IDF är bland de mest moraliska arméerna i världen".
Att vit fosfor mot civila och angrepp på skolor, sjukvårdsinrättningar och ambulanser skulle vara i enlighet med internationell rätt, övergår i alla fall mitt förstånd.

Den av FN tillsatta utredningen under ledning av tidigare krigsbrottsåklagaren Richard Goldstone tänker inte Israel samarbeta med. Varför rädas denna utredning om man nu anser sig uppträtt så föredömligt och moraliskt? Eller ska man kanske fråga sig varför Israel överhuvudtaget är medlem i världssamfundet.

Första maj i Gävle




Just nu häller vänsterpartiet på att samla styrkorna inför första maj.
Vi samlas på Södermalmstorg 12.30 och går mot Stenebergsparken en halvtimme senare. Där blir det tal, underhållning och massor med kamplust och glada människor. Huvudtalare i år är Ulla Andersson. Det ska bli jätteintressant att höra henne tala hemma i Gävle igen.
En hel del musik och annat under eftermiddag och kvällen också som ni ser.




Vi ses 1:a maj!

måndag 20 april 2009

Stoppa rasismen - en självklar FN-fråga


USA bojkottar FN-konferensen mot rasism i Geneve kunde vi läsa i DN. Liksom Israel. Det var de nationer som lämnade mötet i Durban, Sydafrika 2001. I protest mot att FN-mötet ville ta upp kritik mot Israel och sionismen. Nu görs alltså ett nytt försök. De år som gått har väl i högsta grad visat att det behövs gemensamma tag på det internationella planet för att förhindra etniska utrensningar, folkmord och rasism. Obamas tal om öppenhet och dialog till trots väljer alltså USA att ställa sig utanför. Och därmed undergräva den nya konferensens legitimitet.
Och fler hakar på. Det är viktigare att visa lojalitet med Israel och USA än att sluta upp och arbeta för dokument och strategier mot rasism och folkrättsbrott inom ramen för världssamfundet.
Sverige kommer visserligen att delta. Men Bildt (i ekot) är ändå noggrann med att berätta att “det finns skäl att hålla en viss distans.” Därför kommer Sverige inte att delta på ministernivå, utan väljer istället att skicka en ambassadör.
Hela denna cirkus redan innan konferensens öppnande idag alltså. Det är bara för bedrövligt att inte världens nationer kan sätta sig ner och hitta ett gemensamt dokument och riktlinjer i en så viktig fråga. En livsavgörande fråga för massor med enskilda människor. Och en helt avgörande fråga om man vill värna mänskliga rättigheter och nå fred och stabilitet.
Det som behövs nu är att stärka och demokratisera FN och jobba med viktiga frågor inom den ramen. Definiera vad som är rasism och vad som menas med alla människors lika värde. På allvar och på bred front komma överens om vad som behöver göras för att förhindra konflikter och folkmord med rasistiska förtecken eller undertoner. Men dessvärre har det alltså blivit viktigare att vara kompis med vissa stater som är starka och inflytelserika. Att Israels nya regering, där öppet sionistiska och rasistiska partier ingår, skulle släpa sig till Geneve är givetvis osannolikt. Men EU och Sverige borde sätta press på USA, istället för att som vissa följa deras exempel eller välja vara med men bara med ena handens lillfinger.

söndag 19 april 2009

Eduardo Galeano - klart läsvärd

På det amerikanska toppmötet i Trinidad har Barack Obama fått en bok i gåva från Hugo Chaves. Boken är Latinamerikas öppna ådror, skriven av Eduardo Galeano 1976. Obama fick den skriven på ursprungsspråket spanska. Jag hoppas han kommer att läsa den. Den kan ge en förståelse för de latinamerikanska folkens upplevelser och historia som är helt nödvändig för någon forma av försonande dialog.

Den bok som Obama fick finns översatt till svenska också. Liksom trilogin Eldens minne, som båda handlar om Latinamerikas historia. Några av Galeanos senare verk finns också på svenska. Han är högst läsvärd när han skriver både roligt och osentimentalt om båda vanliga människors liv och de viktiga historiska händelserna . Typ maktkamp, militärkupper, revolutionära rörelser och Europa och USA:s inblandning och intressen.

Eduardo Galeano föddes 1940 i Montivedeo. Han började sin journalistiska bana som karikatyrtecknare, men blev senare skribent och redaktör vid ett par större socialistisk tidningar. Efter militärkuppen i Uruguay 1973 flydde han till Argentina, varifrån han drevs iväg tre år senare. Han levde i Spanien under många år, men återvände till sitt hemland 1985. Galeano är fortfarande är en aktiv författare och debattör.

torsdag 16 april 2009

P-piller, våldtäkter och åklagare med fel fokus


Nu har Gävle-åklagaren Mikael Hammarstrand gått ut och deklarerat att han tänker väcka åtal mot barnmorskor som skriver ut P-piller till tjejer under 15 år. För medhjälp till våldtäkt.

Men hallå Hammarstrand! - Det är väl knappast om den unga kvinnan har skydd mot graviditet eller inte som avgör om hon bli våldtagen. Oavsett om det är den 14½-åriga tjejen som har sex med sin pojkvän, en flicka som blir utsatt för övergrepp inom familjen, eller en ren överfallsvåldtäkt.

Tror åklagaren att det är gärningsmannen som tar kontakt med ungdomsmottagningen och säger: kan inte du se till att XX får p-piller. jag tänker förgripa mig på henne och tycker det vore onödigt att hon blir gravid.
Lägg skulden där den hör hemma. Inte hos unga kvinnor som faktiskt tar ansvar och skyddar sig mot graviditet. ( Eller behöver medicinera mot mensbesvär) Och inte hos den barnmorska som ordnar preventivmedel. Hammarstrand och alla andra åklagare borde istället lägga krutet på att faktiskt få hållbara åtal och fällande domar mot sexualbrottslingar.

Det ska bli intressant och se om Hammarstrand nästa gång han åtalar någon för våldtäkt kollar upp om gärningsmannen tagit viagra i samband med brottet. Och i så fall åtalar förskrivande läkare för medhjälp till våldtäkt.

Barn ska inte straffas

Danmarks nye stadsminister Lars Lökke Rasmussen vill sänka eller ta bort straffmyndighetsåldern. I Sverige har ju folkpartiet kommit med liknande förslag i omgångar. Men gudskelov inte fått något gehör.

Lökke Rasmussen menar att är man tillräckligt gammal för att begå brott är man också tillräckligt gammal för att straffas. Skitprat! Barn begår lagbrott och regelbrott ganska ofta. Just för att de är barn och inte mogna nog att förstå lagar och konsekvenser av sitt eget handlande. Eller för att testa gränser som ju är en del i utvecklingen och vuxenblivandet.

Att barn inte skadar andra eller sig själv. Att barn inte skadas i sin utveckling till ansvarsfulla och goda individer. Det är vuxenvärldens ansvar.

Dags att ta sig en funderar över människosynen och synen på barn alltså. När det börjar ropas på straff och repressalier mot barn. Oavsett om det gäller sänkt straffmyndighetsålder eller Björklunds käcka förslag att barn som stör ska stängas av från skolan.

Barn ska inte straffas för att vuxenvärlden sviker.
Det är att göra det alldeles för enkelt för sig att lägga hela ansvaret på barnet. Man anar en fläkt av den förlegade auktoritära uppfostringstanken. Att barn som inte tuktas blir onda och vildvuxna. Den synen som jag trodde vi la bakom oss ungefär när agan avskaffades.

Små växande människor behöver kloka stora människor och respektfulla möten för att själv kunna bli kloka demokratiska individer.

måndag 13 april 2009

EU och demokratin

Att strunta i parlamentsvalet är ingen demokratirörelse. Tvärtom. Det behövs fler kloka skeptiker som motvikt till alla konservativa EU-fanatiker. Det kan bara vi fixa som vågar se bristerna i unionens maktstruktur. Och i marknadsekonomin.

Läs Jonas Sjösteds kloka blogginlägg.

Sen går vi ut och ser till att alla katastrofvarningar om lågt valdetagande kommer på skam. Vi ses i valrörelsen!

söndag 12 april 2009

Människor och djur

Är det inte präriesorkar så är det schimpanser. Har ni också slagits av att det forskas mycket inom naturvetenskap och biologi i syfte att förstå människor och vårt eget samhälle? Eller åtminstone att den typen av forskning får oerhört mycket medieuppmärksamhet.

För egen del skräms jag av den biologism som vill legitimera nuvarande samhällsordning genom att reducera människor till gener, hormoner och evolution enligt darwinistiska teorier.
Vill vi förstå oss själva och samtiden måste vi inse att människor i första hand är kulturella och sociala varelser.

Den undersökning som nu är på tapeten kommer från Max Planck-institutet för evolutionärantropologi i Leipzig, Den visar alltså att schimpanshannar som ger kött till honorna får para sig oftare.

Vill man spetsa till det kan ju den här studien legitimera en av de vansinnigaste föreställningarna. En alltför utbredd könsfördom som utgör en grundpelare i patriarkatet. Nämligen det att männens sexdrift är mycket starkare än kvinnors. Och att kvinnor mycket gärna säljer sina kroppar om de får andra förmåner i utbyte. Med andra ord att prostitution är okej och helt naturligt.

Kom ihåg att de forskare som utför studien och alla som sedan drar slutsatser och tolkar resultaten - är människor. Människor präglade av den kultur och det sociala sammanhang man befinner sig i och har växt upp med.

fredag 10 april 2009

Bloggtips om borgarklassen och trasproletariatet

Det är lätt att drabbas av missmod när man följer media. Finanskris. Jobbkris. Opinionsundersökningar. Sparkrav i kommuner och landsting. Bla bla…
”Borgarklassen önskar inte vara med att betala sjukhus, skolor och äldrevård till underklassen” Skriver Seppo Laine i ett synnerligen välformulerat och klokt inlägg på sin blogg. Det görs i ett sammanhang där han beskriver hur regeringens skattesänkningar slagit fördelningsmässigt.
Det är det den politiska diskussionen borde handla om. Hur klyftorna ökar. Och hur borgerlig politik strävar efter ett tudelat samhälle, där människor ser om sitt eget hus och skiter i andra. De rika och röststarka som kan köpa sig trygghet, vill varken fördela eller betala till det gemensamma.
Men jag tror inte att människor i grunden är egoistiska och giriga. Jag tror många, många vill ha ett samhälle byggt på solidaritet och en gemensam välfärd. Vänsterns stora utmaning nu, är att lyfta diskussionerna och bjuda in till samtal. Vilket samhälle vill vi ha? Vilka värderingar ska ligga till grund när vi skapar världen tillsammans?

onsdag 8 april 2009

EU-normer

När någon vill raljera över EU drar man ofta den om gurkorna. I sig en lustig - eller olustig - symbolhistoria om makt och byråkrati i det svulstiga unionsbygget. Men för egen del tycker jag inte normer för hur grönsaker ska se ut för att få existera eller röra sig på den inre marknaden är det allra värsta.
Normen för hur en makthavare ska se ut är rysligt mycket läskigare. EU-normen för makthavare säger en konservativ och lagom antifeministisk man.

I parlamentet är en knapp tredjedel kvinnor. EU-kommissionen som är det lagstiftande organet består av 19 manliga kommissionärer och 8 kvinnliga. I EG-domstolen där det finns en domare från varje medlemsland är bara tre stycken kvinnor. Och i Europeiska Centralbankens generalförsamlingen sitter 28 ledamöter - samtliga män!

För mig som vänsterpartist och feminist är det självklart att kön gör skillnad och att kvinnor måste vara fullt ut representerade i politiken och samhällsbyggandet. Därför är det bara för bedrövligt att så mycket makt har flyttats över till EU:s institutioner, där kvinnor faktiskt saknar avgörande inflytande.

Vänsterpartiet och inte minst Eva-Britt Svensson , som är vice ordförande i FEMM-utskottet, har trots allt kämpat hårt för att synliggöra och bryta gubbväldet i Bryssel.

För alla oss som tror på jämställdhet, demokrati och mänskliga rättigheter. För oss som vill förändra och bryta manliga maktstrukturer. För oss är det jätteviktigt att engagera sig i EU-valet och se till att det blir fler feminister i parlamentet som vågar ta strid mot gubbväldet.

söndag 5 april 2009

Say NO to Violence against Women

Mäns våld mot kvinnor är en internationell fråga. Våldet förekommer överallt jorden runt. Det är en mänsklig rättighet att slippa bli utsatt för våld och hot. Våldet är ett så omfattande samhällsproblem att det alltid borde finnas på den politiska agendan. Vänsterpartiets Eva-Britt Svensson, har drivit frågan i EU-parlamentet. I veckan som gick gav arbetet utdelning. när över hälften EU-parlamentets ledamöter skrev på hennes skriftliga förklaring. EU stödjer därmed FN:s kampanj "Say NO to Violence against Women".

onsdag 1 april 2009

Fler friska fötter - nu sparkar vi regeringen

Efter en lång sjukskrivning är jag nu på väg tillbaks till jobb och kommunpolitik.. Jobbar 25% från och med denna vecka. Tar mig fortfarande fram i rullstol och orsakar säkert ett och annat skavsår i dörrkarmarnas målarfärg i Gävles gamla anrika och stiliga stadshus. Jag har i alla fall hunnit testa tillgängligheten både här och där.

Men nu är jag på väg mot en annan tillvaro. Äntligen. Jag har nämligen fått läkarens tillstånd att sätta ner foten. Den opererade och rekonstruerade gamla fossingen. Det innebär en period av träning och slit. Förhoppningsvis är jag på fötter igen till EU-valrörelsen.

I kommunpolitiken går vi in i en tuff process kring mål och ramar inför nästa år. Gävle kommun har haft några bra år, men nu sviktar skatteintäkterna betänkligt. Liksom för alla kommuner och landsting. Nya konjunkturprognoser och finansminister Borgs utsagor om framtiden blir ett nytt dåligt omen. Hans ord om att ”…vi måste vara försiktiga, noggranna, konservativa, ansvarstagande.” är väl ett tydligt budskap till kommunsektorn. Vänta er inga nya friska pengar från staten i vårbudgeten.

Kapitalismens kris - den kris som orsakats av glassiga giriga kapitalister och finansnissar i kombination med politiker som tror mer på marknadskrafter än på politik - blev världens och samhällets kris.
Här hemma lägger regeringen händerna på ryggen och ser passivt på när krisen genomför den politik man själv vill. Men inte vågar prata högt om. Att krympa välfärden och öka klyftorna.

Finanskris och lågkonjunktur är illa nog. Men att det skulle sammanfalla med borgerligt styre av vårt land - det är bara för mycket.