söndag 31 maj 2009

Rösta den 7 juni - Ulla Andersson (v)

En vecka kvar. I Gävle kan du träffa vänsterpartiet vid valstugan på Drottninggatan.

onsdag 27 maj 2009

Ultranationalisterna i Israel


De värsta farhågorna kring Israels nya styre är i rask takt på väg att besannas. Kunde vi höra på radionyheterna. Det ultranationalistiska partiet med utrikesminister Avigdor Lieberman i spetsen har redan skridit till verket för att göra livet surt för alla ickejudiska innevånare i Israel.

Förslaget om nakbaförbud har Lieberman redan fått regeringens stöd för. Att offentligt uppmärksamma minnet av den 15 maj 1948, dagen när Israel vann kriget mot araberna och över 700 000 palestinier drevs på flykt, kommer därmed att kunna straffas med upp till tre års fängelse.

Den fråga som Lieberman drev i valrörelsen är nu också på väg till knesset. Förslaget är att araber i Israel ska tvingas svära en trohetsed gentemot staten Israel, som en judisk sionistisk stat. Den som inte gör det kan fråntas sin legitimation och olika medborgerliga rättigheter. Den som inte är lojal gentemot den judiska staten och exempelvis gör militärtjänst ska kunna fråntas sitt medborgarskap.

För de 2,1 miljoner arabiska medborgarna innebär det alltså att man måste till varje pris försvara en sionistisk stat och vara beredd att vända vapen mot sitt egna för att inte risker att bli utsparkad från det lan man fötts och levat i.
Israel och Israels högerregering verkar i färd med att fullfölja de övergrepp som skedde 1948 och fullborda den etniska rensningen genom att driva palestinierna från sitt land. Istället för att lösa flyktiongfrågan i mellanösterna kan betydligt fler palestinier nu komma att bli statslösa flyktingar.

Läs tips: Jinge

lördag 23 maj 2009

Ut och prata EU-val!

Var tredje väljar har inte bestämt sig. Enligt den SIFO-mätning som DN presenterar. Jag har stått vid vår valstuga i Gävle större delen av dagen och attackerat lördagsshoppande fotgängare. Och visst - det är många som inte bestämt sig och en hel del som tydligt förmedlar att man inte bryr sig. Men många tar emot "Tidningen" och vill fråga och diskutera. Mina partikamrater Seppo och Erik delade massor och ju längre dagen förflöt desto fler var det som tackade vänligt och talade om att de redan fått material.

Jämfört med för några dagar sedan känns det som intresset och engagemanget stiger. En hel del som passerade förbi lät också frimodigt deklarera att de skulle ge sin röst till vänsterpartiet och en ung förstagångsväljare tog med material till sina kompisar som hon skulle bjudna på "röst-fest".

Alla som har en stund över. Kom med ut på stan och prata EU-val. Det är kul. Och det ger säkert resultat. Med tanke på att en hel del skeptiker ännu inte bestämt sig om de ska rösta eller inte.

Det enda störande momentet i dag var att Jimmie Åkesson besökte Gävle och stod på Rådhustorget och spred dynga i luftrummet via en fet högtalaranläggning. Dock var det en hel del människor som sökte gemenskap med vänsterpartiet för att tala om vad man tyckter om SD och hur viktigt det är att inte låta dem ta plats i Bryssel.

Eva-Britt Svensson (V) svarar om rätten till abort

EU och sexualpolitiken

EU är världens största biståndsgivare och det är därför viktigt för biståndspolitiska beslut att EU-parlamentarikerna är engagerade i att förbättra kvinnors och hbt-personers situation och hälsa, säger Åsa Regnér på RFSU:s hemsida. Detta som en kommentar till den enkät om EU-valet och sexualpolitiken som RFSU gjort genom att utfråga kandidaterna till parlamentet.
Det skiljer mellan partier hur viktig man anser sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) är. Vilket också framgår av Aftonbladets ledare där det refereras till fler undersökningar.

Inte oväntat är det KD som hamnar i botten, men nu får konkurrens från ett ännu konservativare SD.

I RFSU:s enkät är det fyra vänsterpartister bland EU-kandidaterna, som toppar listan när det gäller engagemang att driva SRHR-frågor om man får plats i Bryssel.

söndag 17 maj 2009

Brynäsdagen


I går lördag arrangerades Brynäsdagen på Agö torg i Gävle. Brynäs är nämnligen inte bara ett hockeylag. Det är en hel stadsdel. Sedan några år pågår där aktiviteter och processer för demokrati och delaktighet. Resurserna till detta är till liten del insatser från Gävle kommun, men till största del en massa engagerade Brynäsbor och olika föreningar.


Senast man försökte med en Brynäsdag hällde regnet ner. Men i går hade man vädrets makter på sin sida. Solen strålade och vårvindarna svepte över torget som var fyllt av loppis-försäljare, allehanda bokbord och dragspelsmusik.


Naturligtvis var vänsterpartiet på plats med eget bord för att dela ut EU-material och samtala med brynäsborna. På bilden syns de två glada aktivisterna "Blomman" och Björn Öberg.

17 de mayo: Día Internacional contra la Homofobia

I dag den 17 maj är det inte bara Norges nationaldag. Det är också IDAHO - International Day Against Homofobia. Homofobin måste bekämpas.
Det är för mig helt ofattbart att kärlek kan vara så hotfullt och provocerande. Att människor hotas, misshandlas och förföljs på grund av homosexuella handlingar eller uttryck. Att stater fängslar och avrättar HBT-personer. Att göra motstånd mot homofobin är att bejaka livet och kärleken.

tisdag 12 maj 2009

Antifackliga EG-domar

I dagens Arbetarblad skriver EU-parlamentarikerna Anna Hedh (S) och Eva-Britt Svensson (V) om EU.s femte frihet i en gemensam debattartikel. Den femte friheten är enligt dem Friheten för företag att dumpa löner och arbetsvillkor
Läs deras välformulerade artikel. Där finns bra argument att använda för alla oss som ska stå i valstugor och övertyga EU-kritiska vänstersympatisörer att det är viktigt att rösta i parlamentsvalet.

söndag 10 maj 2009

De blåa myste med varann

Så har då moderaterna haft sin valupptakt. På Norrmalmstorg i går. Ett tusental moderater samlades. Och alla högdjuren var där. Tillsammans med sockervadd och ballonger.
Idag översvämmas bloggvärlden av entusiastiska moderater och MUFfare som berättar att dom var där och att det var häftigt.
Själv fylls jag mest av vämjelse vid tanken på så många moderater på en och samma fläck. Fördelen var ju att det var lite mindre av dem där jag befann mig förståss… (Se tidigare inlägg)

Kolla gärn Esteban och Jonas Sjöstedt också.

lördag 9 maj 2009

Kampanj inför parlamentsvalet

Ta från EU och ge till kommunerna var budskapet vid vänsterpartiets valupptakt i Stockholm med Eva-Britt Svensson och Lars Ohly. Här kan du läsa mer och se bilder från kampanjstarten i huvudstaden.

Även i Gävle var partiet på fötterna och delade ut “Tidningen” och diskuterade med förbipasserande. Som ni ser på bilderna var Eva-Britt med här också. Men bara i form av en affischtrottoarprataren. Fysiskt närvarande var däremot riksdagsledamot Ulla Andersson och Gävleföreningens ordförande Björn Öberg. Bland andra.

Nu drar valrörelsen igång!

I dag presenteras en SIFO-undersökning i SvD som visar att socialdemokraterna har starkast stöd och att moderaterna kapar åt sig en stor andel också. Alla övriga partier hamnar på ensiffriga procentsatser.
Men den här undersökningen må tas med en stor nypa salt. Valrörelsen har ju inte tagit fart än. Vänsterpartiet har sin officiella valupptakt idag. Jag kommer att tillsammans med ett gäng andra vänsterpartister stå på stan i Gävle och dela material och prata med lördagsflanerande människor.

Jag har tjuvstartat lite med kampanjandet. Dels genom att delta i en debatt på biblioteket, dels genom att i går stå på stan tillsammans med Gävle kommuns Europa direkt och de övriga partierna.
Debattens publik bestod mest av de redan frälsta. Många partiaktiva. Inte minst från de EU-positiva partierna. Alltså representanter för de 43 % som enligt SIFO-undersökningen tänker gå och rösta. På stan i går stötte man på många av dem som var tveksamma och osäkra och även dem som tvärsäkert sa att de inte tänker rösta. Flera av dem välinformerade och kunniga EU-kritiker.
Jag kan förstå den inställningen - men ändå inte. Att skolka från valet är en bortkastad protest. De som kapar åt sig makt i Bryssel skiter högaktningsfullt i att det är lågt valdeltagande och att de fått sitt mandat från en begränsad del av folket.
Det vore hemskt olyckligt om sossar och moderater kapade åt sig de flesta svenska mandaten. Två partier som båda i grunden är EU-förespråkare och ställt sig bakom Lissabonfördraget utan några krav på omskrivningar eller förhandlingar om undantag.. Därmed kommer dessa parlamentariker att jobba för ett nyliberalt, marknadsekonomiskt och federativt unionsbygge. Trots att många av sossarnas gräsrötter i grunden har en annan inställning än Margot Wallström och Mona Sahlin.
Det som ändå är hoppfullt med SIFO-undersökningen är att det pekar på ett högre valdeltagande än förra valet och att Sverigedemokraterna ligger under spärren.

Nu är det dags att kavla upp ärmarna och möta de väljare som inte tror på mer makt till marknaden och Bryssel. Vänsterpartiet som EU-kritiskt parti måste visa på att det behövs kritiker i parlamentet. För demokratins skull. Sverige ska inte bara företrädas av parlamentariker som lojt och lojalt accepterar de förslag anonyma byråkrater och penningstinna lobbyister driver fram.

måndag 4 maj 2009

Regeringen är engagerad i EU - Och?


Margot Wallström berömmer Reinfeldt och regeringen för att de gör så bra ifrån sig i EU. Är engagerade, närvarande och lätta att samarbeta med.
Inte så konstigt. EU-positiva sossar och borgare dunkar gärna varandra i ryggen och driver i stora stycken samma politik i EU.

Och att högern tar för sig i EU och gärna samarbetar är väl inget märkligt alls. Det är ju där de hittar kompisar med samma ideologiska värdegrund. Avreglera, privatisera och låt marknaden styra, så slipper vi ta politiskt ansvar är väl det man enas om.

Men hur bra är det för politiken och demokratin att regeringen och ministrarna lägger mest krut på att lyssna till och umgås med EU-eliten? Andra ministrar, kommissionärer, ekonomer. Jurister och en och annan lobbyist.
Det blir rätt tydligt vilket elitprojekt hela unionen är. De styrande i Bryssel fjärmar sig från folket. Liksom de enskilda medlemsstaternas regeringar. Sveriges ministrar är så angelägen om att bygga sin politik i samklang med EU-etablissemanget att man inte hinner lyssna till folket och sina egna väljare.

Andra bloggar i ämnet: Jinge och Mikael Gustafsson

fredag 1 maj 2009

Första majfirandet i Gävle

Här kommer några bilder frön en röd, varm och skön dag...


Anita Walther och Björn Öberg vid samlingen på Södermalmstorg












Och, jodå det blev ett tåg...


Som drog genom stan och mot Stenebergsparken där det blev tal av Ulla Andersson. Bland annat.