torsdag 27 augusti 2009

Kriget i Afghanistan - Sverige bryter mot internationell rätt

Den svenska insatsstyrkan i Afghanistan bidrar till tortyr genom att man överlämnar fångar till lokala myndigheter. Det är ledningen för Isaf som beslutar om överlämningen som nu kritiseras av Amnesty.

Ytterligare ett exempel på att det inte bara är oskyldigt fredsbevarande insatser under FN-flagg som våra soldater ägnar sig åt i Afghanistan. Sverige deltar i krig. På vems mandat och under vems befäl verkar man inte riktigt ha koll på. Ytterligare en mindre smakfull sak är ju att man krigar ihop med en försvarsmakt som använder klustervapen.

Hög tid att kalla hem de militära styrkorna och ägna sig åt humanitära insatser och bistånd istället alltså

torsdag 20 augusti 2009

Politik och poesi: Scener ur ett �ktenskap - eller Brott och straff?

Väl formulerat av Duroj: Politik och poesi: Scener ur ett �ktenskap - eller Brott och straff?

Sexualbrottsdebatten 1978-2009

Debattens vågor har ju gått höga om sexualbrottslagstiftningen och vilka värderingar som styr inom rättsväsendet, med anledning av en kammaråklagares uttalanden i media. Han har ju nu plockats bort från just den typen av brottmål, gudskelov. Men jag hoppas också att denna händelse har visat på hur viktigt det är att höja kunskapen och medvetenheten inom rättsväsendet. Alla som utreder, åtalar, lagför eller överhuvudtaget arbetar med sexualbrott måste ha god kompetens på genusområdet.

Kan inte låta bli att lägga upp texten till Röda bönors sång som gavs ut på skivan Sköna skrönor 1978:

Sången om sexualmyterna




Ett gammalt ordspråk säger:
"En kvinna som säger nej menar kanske. En
kvinna som säger kanske menar ja,
och en kvinna som säger ja, det är
ingen
sann kvinna".
Tro dä'!!

Har ni läst
sexualbrottsutredningenom inte
ska ni veta att enligt den är
alla
kvinnor små våp som inte vet
ett enda
dugg om sin sexualitet.
Ty en
kvinna är så attraktiv och utstuderad


att en stackars man kan bli
vådligt frustrerad
då ska väl kvinnorna
ta konsekvensen om inte männen kan se gränsen.

Och alla måste inse
att
sexualitet


alltid hänger samman med
aggressivitet
och det kan inte vara
brottsligt att ta för sig


när nån så skamlöst bjuder
ut sig.
Dessutom vet ju inte kvinnorna vad
dom vill
har hon sagt ja till en sak vill hon lite till
för ett nej
från
en kvinna är aldrig riktigt nej
det vet väl varje karl och låter
inte lura
sig.

Så tjejer om ni blir utsatta för våldtäkt


efter att bara ha pratat med en
kille
så är det för att ni så
våldsamma känslor väckt
eller för att ni egentligen ville.Vilken bild
som
utredarna vill ge
oss
att män har lustar som dom inte kan
betvinga


om det är så får vi börja
springa
eller också får vi lära oss att
slåss.



Text: Gunilla Szemenkár
Musik: Kaya Ålander

Röda Bönor - Sången om sexualmyterna

tisdag 18 augusti 2009

Asylrätten och HBT

Uppskattningsvis 300 personer varje år, uppger i sin asylansökan att de är homosexuella och med anledning av det hotas till liv och hälsa i sitt hemland. Migrationsverket för ingen statistik varken över sexuell läggning som asylskäl eller hur många av dessa som får avslag. Men en stor andel avvisas. Och med tanke på den allt mer syniska och inhumana attityden hos migrationsverket och domstolar, finns det anledning frukta att det blir allt fler HBT-personer som inte får gehör för sitt skyddsbehov. Man väljer att inte lyssna till flyktingarnas berättelser och tar inte heller olika människorättsorganisationers beskrivningar på allvar.

Amnesty har redan berättat om övergrepp och mord på homosexuella i Irak och FN uppger att homosexuella förbindelser anses kriminellt i Irak. Och i går släppte Human Rights Watch sin rapport om milisens kidnappande, torterande och mördande av hundratals homosexuella män. Rapporten fick också uppmärksamhet i svensk media.

Det borde vara självklart att alla HBT-personer som flyr från Irak ska få asyl i Sverige. Av humanitära skäl. Men också för att stå upp för mänskliga rättigheter och för sexuella rättigheter. Sluta skicka tillbaks människor till länder som betraktar homosexuell kärlek som brottslig. Eller länder som inte skyddar sina medborgare mot hat och förföljelse.

Skriv på uppropet här

söndag 16 augusti 2009

Åklagare och våldtäkter

Kammaråklagare Rolf Hillgrens uttalanden i SvD om våldtäktsbegreppet har väckt reaktioner. Med rätta. Och inte blir det bättre när han i aftonbladet vill förklara sig.
“– Vad jag menade var ju det fallet där mannen i ett pågående förhållande inte accepterar kvinnans nej samtidigt som hon inte gör minsta motstånd. Där har man ju från visst håll velat att det beteendet ska inrymmas i våldtäktsbegreppet.”

Beklämmande att en jurist med lång yrkeserfarenhet inte ens tänker tanken att kvinnan kanske inte gör motstånd - just därför att hon känner förövaren. För att hon står i beroendeställning till honom. Eller för att hon vet att OM hon gör motstånd leder det till att han blir våldsam.

Självklart är det våldtäkt. Hillgren 66 år, drar sitt resonemang utifrån att han inte gillar definitionen av våldtäkt i lagstiftningen från 2005. Men frågan är om han ännu fattat och accepterat lagstiftningen från 1962. Det var då först svensk lag sa att en man kan våldta sin hustru och att tilltvingat sex inom äktenskapet är straffbart.



torsdag 6 augusti 2009

Kommunerna och ekonomin

Det är min första arbetsvecka efter semestern. Fortfarande rätt lugnt i korridorerna i Gävle stadshus. Skönt med lite mjukstart och att få tid till inläsning och planering och fundering. En vecka med bara små möten jag själv styr över och inte almanackan full med dubbelbokningar och möten andra kallat till.
Men snart drar det igång. Det blir en tuff höst. För mig liksom för alla i kommunpolitiken.

Det som är positivt mitt i den ekonomiska krisen är ju att allt fler börjat höja sina röster för att stadsbidragen till kommunsektorn måste utökas. Björklunds utspel kan man väl tycka både det ena och det andra om. Liiite senkommen insikt.

” Risken är att kommunerna måste betala ut mer socialbidrag…” lär han ha sagt. Lite mer uppdaterad borde en minister kunna vara. Vi som finns i kommunerna vet att kostnaderna för försörjningsstödet redan har skenat i höjden. Och när borgerliga medier skildrar utspelet som en satsning på kommunerna blir det missvisande. Det fp vill är att ge ett tillfälligt tillskott och sedan göra om hela systemet, med mindre statsbidrag i goda tider. Ingen kursändring alltså. Borgarna vill fortfarande föra över resurser till det privata genom att krympa offentlig sektor.

Det gamla tugget om att kommunerna ska effektiviseras och bara ägna sig åt kärnverksamhet, gäller fortfarande – oavsett konjunktur. Just det är temat för Timbros nya rapport. Thomas Idergard, ansvarig för Timbros välfärdsprogram har skrivit en artikel i DN. Han ojar sig där över att kommunerna sysslar med kultur och fritidsverksamhet. Menar att därmed går var femte utgiftskrona till sånt som inte berör välfärd och utbildning. Alltså kan kommunerna spara utan att dra ner på välfärden.

Egentligen ska man väl inte bry sig om den dynga Timro slänger fram. Det är inte bra för blodtrycket. Men de är en penningstark tankesmedja med inflytande inte minst i nuvarande regering. Därför bör deras argument synas.

Vad menar Timbro med välfärd? När Idergard slänger ur sig att verksamheter som kultur och fritid kan dras in, eftersom de inte berör välfärd och utbildning, är det bara att konstatera att han har väldigt lite grepp om kommunala budgetar och ännu mindre om de verksamheter som drivs.

Menar Timbros utredare på allvar att folkhälsa, friskvård, föreningsverksamhet, folkbildning, konst, teater, bibliotek, fritidsgårdar mm INTE har med välfärd och utbildning att göra. Ja då kan man faktiskt slänga Timbros nya undersökning oläst i papperskorgen. Utan att skämmas.

Men läs gärna Helena Durojs kloka bloggtext

tisdag 4 augusti 2009

Mörkerförslag från Lauber


Lauberregeringen har på förslag att man måste genomgå ett test för att få brittiskt medborgarskap. Den som söker medborgarskap ska värderas genom ett språktest och ett poängsystem. Att vara kunnig i samhällsfrågor och föreningsaktiv ger pluspoäng, men att bete sig ”obrittiskt” ger minuspoäng. ”Grundtanken är att man ska förtjäna sitt medborgarskap”, lär ministern Phil Woolas ha sagt, enligt Ekot.

Vad är det då att bete sig brittiskt???
Om man dricker mycket och starkt kaffe och nästan aldrig te. Till exempel. Skulle det ge minuspoäng? (Det kanske är tur att jag inte är intresserad av att bli brittisk medborgare just nu.).

Må aldrig detta förslag genomföras. Det finns gudskelov kritiska röster. Men Tory vill ju gå ännu längre i diskriminering. Man kan ju också undra hur diskussionerna blir i övriga länder. Är det månne risk för grupptryck bland medlemsstaterna i ett konservativt EU?

I Sverige är det väl bara folkpartiet som haft liknande stolligheter på förslag. Naturligtvis påhejade av SD och ett gäng högerextrema grupper.