onsdag 20 april 2011

SD vill utesluta Jönsson



I Sverigedemokraternas hägn och historia, ryms allt från nationalsocialistisk extremism till allmän fördomsfullhet, populism och missnöjespolitik. I sin iver att växa har man famnat de flesta som medlemmar och sympatisörer. Kanske bara tagit avstånd från de värsta rasisterna. Eller förmått dem tona ner sina antidemokratiska o kriminella budskap och hålla vit-makt- agendan för sig själva.

Men nu har SD tagit plats i riksdagen och fått platser och positioner. Nu blir det viktigt att kväva kritiska röster i de egna leden.

Hur många gånger har jag inte hört Sverigedemokrater ondgöra sig över hur de blir utskuffade och nedtystade av andra partier och inte får komma till tals i debatter och media. Men när deras egna starke man i Bjuv offentligt uttrycker åsikter om SD:s ledning och politik hotas han av uteslutning ur partiet.

Intressant att se vilken väg SD nu ska ta. Inte skulle det störa mig om de går ungefär samma öde till mötes som ny demokrati en gång gjorde. En mandatperiod i riksdagen räcker.

måndag 11 april 2011

Påskuppropet


Bättre sent än aldrig … eller sent ska syndaren vakna, eller hur man nu ska tolka regeringsföreträdarnas utspel i DN, med anledning av översynen av sjukförsäkringsreformen? Man erkänner att allt inte blivit bra och att enskilda personer kommit i kläm.


Det är bra att regeringen äntligen fått upp ögonen för det som för så många andra länge varit uppenbart. Sjuka har upplevt det inpå bara skinnet, när de fått ekonomin raserad och tillvaron sönderslagen. Yrkesverksamma inom vård och rehabilitering har påtalat bristerna. Anhöriga, media, fackliga företrädare och olika brukarorganisationer har larmat. Men beslutsfattarna har försvarat reformen och vägrat lyssna.


Efter översynen ges dock några förbättringsförslag. Ökade möjligheter till individuell bedömning vid den bortre tidsgränsen är bra. Men vagt formulerat. Att de nollklassade istället för att utförsäkras och hänvisas till soc kan få ”sjukpenning i vissa fall” är en nödvändig förbättring liksom utökade möjligheter till bostadsstöd.

Men det finns anledning att vara skeptisk och det höjs redan kritiska röster.


Värt att notera är att artikelförfattarna trots sina erkännanden och förändringsförslag fortsätter att hävda att ”Reformen var både riktig och i huvudsak framgångsrik”


Kanske är det det stundande Påskuppropet som bidragit till en lite annan nyans i retoriken. Men det är fortfarande minst lika aktuellt. Nu gäller det att regeringen ser att vi är många, många som är upprörda och kräver verkliga förändringar. Den sjukförsäkring som infördes 2008 är i grunden fel och inhuman.



Den 25 april kl 14.00 blir det manifestation mot utförsäkringarna, på Stortorget i Gävle. Samtidigt som påskuppropet pågår på många andra ställen i vårt land. Kom med du också och ta med dina vänner. Vi ska bli många och våra krav kommer att höras ända in i Rosenbad och riksdagshuset.

(m)-förslag om nytt rikemansavdrag

Någon som kommer ihåg Anne Wibble? Hon var folkpartistisk finansminister i det tidiga 90-talets högerregering. Det som gjorde Wibble mest ihågkommen är nog det uppmärksammade uttalandet att "alla svenskar borde ha en årslön på banken". "Vad lever hon i för värld? Hur f-n ska vanligt folk kunna spara undan en hel årslön?" – Blev vanliga reaktioner. Med rätta. Kanske var det till och med det uttalandet som gjorde att Wibble förlorade partiledarstriden 1995. Men nu är det andra tider. I dagens GT skriver moderaterna von Sydow och Munkhammar helt oförskräckt om nyttan med en årslön på banken. Med den skillnaden då att man inte pratar om det som något för alla. Däremot vill man belöna dem som har det, eller lyckas skrapa ihop till det. De båda moderaterna vill genomföra en ny sparreform i enlighet med samma principer som jobbskatteavdraget. Typ jobbskatteavdrag på kapitalinkomster alltså. Arbetslinjen skall utökas till ägarlinjen. Det ska även löna sig att äga. Egenmakt och frihet är de slipsklädda riksdagsledamöternas ledord. De redan genomförda skattesänkningarna och alla avdragsmöjligheter för de välbärgade är tydligen inte nog. Nu vill man fortsätta öka klyftorna. Och frihet stavas pengar. Jag fylls med avsky inför de värderingar och den människosyn som Henrik von Sydow och Johnny Munkhammar bygger sitt förslag på. Hoppas de får ordentligt med motreaktioner. Det är dags att vi som tror på samhällsgemenskap och solidaritet tar strid. Läs gärna gårdagens DN-debatt av Bjereld och Demker