lördag 29 september 2012

Mp utspel i viktig fråga - men lösningen är fel

Så har då miljöpartiet sällat sig till de partier som tycker sänkta skatter kan användas som lösning på det mesta, kunde man höra på ekonyheterna i morse.

Visst är det riktigt att ensamstående föräldrar är en grupp som generellt har halkat efter. Och barn som växer upp i fattigdom är inget vi ska acceptera. De barnen far illa och mår dåligt i ett samhälle där konsumtion och prylar är status. De barnen får mycket sämre förutsättningar här i livet. Och de får sämre hälsa.
Men lösningen kanske inte är att sänka skatten med en miljard. Lösningen kanske handlar om jobb och rättvisare inkomstfördelning. Rätt till heltid, tryggare anställningar, bättre trygghetssystem när man blir sjuk eller arbetslös, bättre barnomsorg och barnomsorg på kvällar och nätter.
Inte heller Hägglund gillar mp-förslaget. Men hans invändning handlar väl mest om att det ska löna sig att vara två. Och helst när man har barn. När han pratar om sammanhållning, menar han alltså inte på samhällsnivå, typ minskade klyftor och sånt. Det är par och familjer som ska hålla samman. Och kopplar man det till tidigare Hägglund-utspel och KD-värderingar, så menar han nog att det är kvinnorna som ska hålla samman med en man. För barnens skull.
Jag vill i stället att det ska vara möjligt att leva på sin lön och ge sina barn en bra uppväxt fast man är ensamstående.

onsdag 26 september 2012

Assisterad befruktning på lika villkor

Glädjande besked i dag, när de fyra norrlandslandstingen kommit överens om att man ska erbjuda assisterad befruktning på samma villkor och till samma kostnader för alla, Själv är jag mest förundrad över att det skulle sitta så långt inne med det som borde vara en självklarhet. Att lesbiska par får betala många sköna tusenlappar medan hetropar fått samma behandling till kostnaden av ett vanligt sjukvårdsbesök, är inget annat än ren diskriminering.


Nu är det upp till Östergötland att visa att de också fattat galoppen. Så bra att RFSL fortsätter kampen för likabehandling.

måndag 10 september 2012

Ett människovänligt och hållbart centrum


Lika många människor i bil, på cykel och i buss. Är det självklart att bilarna ska ges plats i stan?

Nu har vi samråd kring centrumplan i Gävle. Det var lite trixigt innan vi fick till ett förslag som vi politiker kunde enas om. Framförallt var det trafiklösningarna och begränsningar av personbilstrafiken genom stan som väckte ont blod hos vissa partier. Men nu har ett färdigt förslag presenterats och i morgon 11/9 genomförs det första offentliga mötet under samrådstiden.

Det blir en spännande höst och jag hoppas många kommer att delta i diskussionerna och komma in med synpunkter. Det handlar om att tänka nytt och tänka fram framtidens centrumkärna. I en stad av Gävles storlek behövs det ett trivsamt och levande centrum, där alla Gävlebor känner sig trygga och bekväma och besökare känner sig välkomna. Stadens centrum är det stora gemensamma vardagsrummet som ägs av oss tillsammans och ska befolkas och användas av oss tillsammans.

Något parti, främst moderaterna har redan innan samrådsprocessen utsett sig själva som bilisternas försvarare. Vänsterpartiet tycker det är rätt gammalmodigt att tro att en stad blir mer levande av massa biltrafik. Dessutom har vi som kommunpolitiker att ta ansvar för klimatet och miljön i stort. Jag har i tidigare blogginlägg återgett mitt svar på moderaternas utspel.

Om man funderar lite längre kring bilister som grupp, inser man snart att det är ingen speciell intressegrupp. Visst av Gävles medborgare finns det en del som aldrig kör bil och andra som har körkort och tillgång till bil. Av den gruppen är det några som kör ofta och mycket och andra som sitter bakom ratten väldigt sällan. Några behöver egen bil för att ö h t ta sig till jobbet. Några kan välja cykel eller buss och behöver bilen bara när man storhandlar eller åker till sommarstället. Sen finns det naturligtvis de som alltid tar bilen av gammal vana och bekvämlighet eller till och med dem som väljer bilen som livsstil och tycker sig ha rätt att använda sin snygga, bensinslukande ägodel vart som helst och hur ofta man vill. Det är dom som stänger av tevenyheterna med en fnysning när det rapporteras om global uppvärmning.
Kanske är det den gruppen moderaterna vill göra sig till talespersoner för? Starka konsumenter som förvisso säkert gynnar tillväxten men helt skiter i miljön och egen och andras hälsa.

Jag hoppas som sagt var att vi får in många synpunkter och att det blir en livlig debatt om framtidens centrum. Då kommer det säkerligen att visa sig att den grupp bilister de moderata debattörerna vurmar för, är en rätt liten och krympande grupp.

De flesta vill säkert ha ett tillgängligt, tryggt och trivsamt centrum där mänskliga möten, gående, cyklande och busstrafik prioriteras. Och vi är väldigt många som vill kunna ta miljöansvar.