torsdag 20 juni 2013

SD och flyktingmottagandet

I dag är det internationella flyktingdagen. Och fler människor än någonsin är på flykt. 45 miljoner har tvingats fly för att undkomma förföljelse, krig och tortyr. De allra flesta är på flykt i sina egna länder. Och i just det läget, när vi i måndags beslutade om mål och ramar för 2014, i kommunfullmäktige i har SD som sitt skarpaste förslag att Gävle ska sluta ta emot flyktingar.

Det är inte nytt. I stort sett varje år sen de kom in i kommunfullmäktige har de tyckt att avtalen med migrationsverket ska sägas upp, och i sina beräkningar har de då haft åtskilliga millioner mer att fördela till äldreomsorg, gator och skolor.

Men i år kändes det lite extra ”hur tänkte ni nu”? Med tanke på läget ute i värden. Varför ska just Gävle stänga sina gränser och vägra låta människor med asylskäl bosätta sig här. Och var ska då flyktingar kunna få en fristad? Och inte blev det bättre när de ställde en interpellation med frågan hur mycket varje ensamkommande flyktingbarn kostar. Man nöjde sig inte med svaret att kostnaderna täcks av staten. Utan tjatade vidare om att det finns andra kostnader som inte redovisas.

Kanske så. Men ärligt vilka barn och unga tonåringar innebär inte kostnader för en kommun?

Klart Sverigedemokraterna skiljer på folk och folk. Jag kallar det rasism.

onsdag 12 juni 2013

Kommunpolitisk tankeväckare

Vi är ett antal kommunpolitiker som sliter och slimmar för att ta ansvar för välfärden i dessa tider när regeringen vägrar att göra det. Trots den höga arbetslösheten, trots ökande inkomstklyftor, trots otrygga levnadsvillkor för stora grupper av unga, prioriterar Alliansregeringen jobbskatteavdragen och dissar satsningar på jobb och utbildning.


I Gävle offentliggjorde Socialdemokrater, Miljöpartister och Vänsterpartiet sitt gemensamma förslag till mål och ramar för 2014 i måndags. Dagen innan Kommunstyrelsesammanträdet. Så sena har vi aldrig varit med det.

En hel del satsningar på jobb och investeringar för framtiden inom välfärden. För att klara det och ändå ha en ekonomisk hållbarhet föreslår vi en skattehöjning.

Det märkliga var att trots vår tajta tidschema var Gävles allianspartier ännu senare. De lyckades med nöd och näppe åstadkomma ett dokument att lägga på bordet vid Kommunstyrelsesammanträdet. Presskonferensen hölls efteråt.

Och i dagens tidning kan man se orsaken till deras dretande. Det hela pressträffen verkar ha gått ut på är nämligen att kritisera vårt förslag. Väldigt skralt, närmast obefintligt, med egna idéer och ingen egen politisk vilja presenteras.

Gävleborna kan nog känna sig lättade över att det inte är Moderaterna med stödpartier som styr i vår kommun.