torsdag 17 oktober 2013

HBT-pris till Kerstin Burman

Den 12 oktober, under Vänsterdagarna i Malmö delades för första gången Jörn Svensson-priset ut av partiledaren Jonas Sjöstedt. Priset på 10 000 kronor har instiftats av Vänsterpartiet i Jörn Svenssons anda, för personer som gör goda insatser för HBT-personers rättigheter.
Det var Kerstin Burman som fick motta priset. Ett riktigt bra, för att inte säga självklart val. Kerstin hyllas i vida kretsar för sitt uthålliga arbete. Hon är medlem i Vänsterpartiet och driver i den rollen viktiga rättighetsfrågor, men priset tilldelades hon framför allt för sina viktiga framgångar som jurist. Hon har fått igenom förändringar i namnlagen och hon tog strid för avskaffandet av tvångssterilisering i samband med könskorrigering. Den kampen gav utdelning när Kammarrätten 19 december 3012 slog fast att tvångssteriliseringarna strider mot Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna. Nu leder Kerstin en skadeståndsprocess för 142 personer som utsatts för tvångssterilisering.

Så här lyder motiveringen för valet av Kerstin Burman:
”Med ett outtröttligt engagemang, stort mod och politisk fantasi har Kerstin Burman gjort stora avtryck i både svensk politik och i många hbtq-personers liv. Tack vare Kerstin outtröttliga arbete har situationen för transpersoner i Sverige på allvar uppmärksammats och ålderdomliga och diskriminerande lagar kunnat skrotas. Kerstin har tydligt arbetet i Jörns Svenssons-anda, med stort rättvisepatos har hon gått före och hon har förändrat."