lördag 24 juli 2010

RFSL är verklighetens folk

Redan förra sommaren lanserade Göran Hägglund begreppet ”verklighetens folk” och KD utsåg sig som företrädare för detta folk. Men det alla inte tänkte på var att de faktiskt snodde begreppet från Ny demokrati som under sin korta framgångsera ville företräda de människor som inte ansåg sig förstådda av ”eliten” och etablerade partier.

KD:s utspel blev heller ingen hit. När man skrapade på ytan och ville ha lite förklaringar av begreppet kom det inget begripligt svar. Mer än hätska utspel om vilka som inte är verklighetens folk. Är man vänster och kulturintresserad så är man tydligen overklighetens folk enligt KD.
För mig är verklighet inget en människa, en rörelse, en religion, eller för den delen ett politiskt parti kan göra sig till uttolkare av. Eller ta patent på. Det finns typ lika många verkligheter som det finns människor. Undrar om KD menar att man ska tycka och tänka som en kristdemokrat för att tillhöra gruppen ”verklighetens folk” och inte stängas ute?

Därför var det med förvåning jag sett Hägglund driva sitt spår vidare och vilja gå in i valrörelsen med detta blindskär. Och nu har man alltså valt att skydda begreppet ”Verklighetens folk”.
Detta varumärkesskydd, kan säkert tolkas som ett desperat sätt att få uppmärksamhet. Om man är välvillig.

För mig är det mindre oskyldigt än så. KD vill fläta till RFSL som under Almedalsveckan lanserade sin kampanj för att visa att det finns fler verkligheter och att HBTQ personers verklighet osynliggörs av samhället.

Kristdemokraterna verkar inte tycka att RFSL ska få kalla sig för verklighetens folk. Det är bara inre kretsen i KD som ska få använda uttrycket och definiera verkligheten. Hägglund deltar, som bekant, inte heller i partiledardebatten under Pride-veckan.

Trista, tråkiga inställningar. Ett sånt parti ska inte sitta i regeringsställning. 19 september ser vi till att byta regering. Sverige förtjänar att styras med tolerans och mångfald som grund.

Inga kommentarer: