tisdag 18 augusti 2009

Asylrätten och HBT

Uppskattningsvis 300 personer varje år, uppger i sin asylansökan att de är homosexuella och med anledning av det hotas till liv och hälsa i sitt hemland. Migrationsverket för ingen statistik varken över sexuell läggning som asylskäl eller hur många av dessa som får avslag. Men en stor andel avvisas. Och med tanke på den allt mer syniska och inhumana attityden hos migrationsverket och domstolar, finns det anledning frukta att det blir allt fler HBT-personer som inte får gehör för sitt skyddsbehov. Man väljer att inte lyssna till flyktingarnas berättelser och tar inte heller olika människorättsorganisationers beskrivningar på allvar.

Amnesty har redan berättat om övergrepp och mord på homosexuella i Irak och FN uppger att homosexuella förbindelser anses kriminellt i Irak. Och i går släppte Human Rights Watch sin rapport om milisens kidnappande, torterande och mördande av hundratals homosexuella män. Rapporten fick också uppmärksamhet i svensk media.

Det borde vara självklart att alla HBT-personer som flyr från Irak ska få asyl i Sverige. Av humanitära skäl. Men också för att stå upp för mänskliga rättigheter och för sexuella rättigheter. Sluta skicka tillbaks människor till länder som betraktar homosexuell kärlek som brottslig. Eller länder som inte skyddar sina medborgare mot hat och förföljelse.

Skriv på uppropet här

3 kommentarer:

profanum_vulgus sa...

Varför kidnappar milisen homosexuella om det är olagligt att vara homosexuell?
Borde inte ockupationsstyrkorna och deras irakiska medhjälpare göra det?

Marita Engström sa...

Deras motiv kan vara svårt att förstå, men rapporten ger ju delvis svar.
Men fakum är att det är förenat med livsfara att återvända och att HBT-personer som flytt från Irak självklart ska beviljas asyl.

profanum_vulgus sa...

Jag är ingen flyktingmotståndare på något sätt, och jag ser inte sexualitet som något sämre flyktingskäl än något annat.

Men jag tycker att det är konstigt att Sverige ska ta emot flyktingar från länder som vi har nära samarbete med, politiskt, ekonomiskt och militärt.
Borde man inte LÅNGT innan dess bryta det nära samarbetet?

Dessutom tvivlar jag starkt på uppgifterna du hänvisar till. Human Rights Watch är inte en politiskt obunden organisation utan närmast en amerikanskt myndighet. De övertrumfas bara i partiskhet av CIA-organet freedoomhouse.
Men om nu USA har förbjudit homosexualitet samt griper och låter straff homosexuella så tycker jag att vi FÖRST ska sluta sälja vapen till dem och sedan ta emot de som förföljs av dem.