torsdag 4 februari 2010

En social bostadspolitik

I Gävle kommun har vi ett kommunalt allmännyttigt bostadsbolag som bygger, äger och förvaltar hyresfastigheter och särskilda boenden.
Ibland har väl borgarna muttrat över att AB Gavlegårdarna är alltför dominant. Att kommunen och bolaget borde släppa in fler privata aktörer och både sälja ut massa hyresfastigheter och uppmuntra ombildning till bostadsrätter. Rätt obegriplig inställning med tanke på alla dåliga exempel, inte minst i Stockhollmsregionen. Dessutom har de privata byggherrarna inte direkt varit på, när det gäller att bygga hyresrätter till vanligt folk.

Fördelarna med att gemensamt äga ett stabilt hyresbolag är många. Det är bra för kommunens finanser och bidrar till soliditeten. Det ger förutsättningar för att bedriva en social bostadspolitik och jobba med att motverka segregation.

Hyresrätten och allmännyttan är pressad och hotad från flera håll. Den som är fattig och saknar jobb eller fasta inkomster kan inte köpa sitt boende. Samtidigt har det blivit allt dyrare att bo i hyresrätt. Regeringens politik bidrar till att öka orättvisorna mellan olika upplåtelseformer. Statliga bidrag och finansieringar när man bygger hyresrätter försvann tidigt denna mandatperiod liksom räntebidragen på hyresfastigheter. Den som har privata bolån får dra av räntan och slopad förmögenhetsskatt och förändrad fastighetsskatt gynnar de som bor i flotta villor. Och ROT-avdraget kommer bara de som äger sin bostad till del.

Det är ett stort behov av rust och underhåll av miljonprogramsområden. Och det är bostadsbrist i stora delar av vårt land. Hemlösheten är ett ständigt växande problem och alltför många unga människor tvingas bo hos sina föräldrar, delvis p g a den stora ungdomsarbetslösheten och fattigdom, men också för att det inte finns hyreslägenheter att tillgå.

För vänsterpartiet är bostad en social rättighet. Boende och byggande är inget som ska överlåtas till marknaden och spekulerandet. Det är en del av välfärden och det krävs en statlig bostadspolitik.

När vänsterpartiet, Socialdemokraterna och miljöpartiet häromdagen presenterade sin överenskommelse om bostadspolitiken, blev det ett tydligt alternativ till den politik som nu bedrivs. Eller bristen på politik.

Det är det som är det viktigaste med den rödgröna överenskommelsen. Att det måste föras en kraftfull statlig bostadspolitik.

Det behövs statigt stöd för att stimulera bostadsbyggandet, särskilt behövs hyresrätter till rimliga priser. Det är både en satsning som ger jobb och som bygger bort bostadsbristen. ROT-avdraget skall även införas för hyresfastigheter för att göra gamla lägenheter tillgängliga och klimatsmarta.

Nuvarande regerings politik leder till att boendet blir den stora klassmarkören. Med det rödgröna alternativet ska inga bostadsområden vara dålig. Alla ska ha möjlighet att bo anständigt och segregationen i boendet ska brytas. Det är nödvändigt för den stora ungdomsgenerationens möjligheter och det är viktigt för barnens skull.

Att den rödgröna bostadspolitiken också är bra för jobb, tillväxt ocxh för miljön är inte heller fy ska,

Några andra bloggar: Ida Legnemark, Egon Frid, Mats Berglund, Lindahl, Duroj

1 kommentar:

Lars Beckman sa...

Jag tycker det är bra att vänsterpartiet har varit med och bestämt att Gavlegårdarna säljer av bostäder den här veckan. Enligt en artikel i lokaltidningarna tidigare i veckan så trivs de boende bättre hos sina nya privata hyresvärldar istället för det kommunala bolaget. Vad har du för uppfattning att ungdomar som har föräldrar som inte bor hos det kommunala bolaget Gavlegårdarna inte får sommarjobba hos det kommunala bolaget?

Det kan ju inte vara ungdomarnas fel att deras föräldrar har valt "fel" boendeform för er socialister?