fredag 5 februari 2010

Stoppa bonusfesten

I många år har vi förfasat oss över de växande klyftorna och att VD:ar fått så stora lönepåslag på sina redan skyhöga löner, medan kollektivanställda bar fått någon enstaka procent. Men det var värre än så.

När bossarna försvarat varför de är värda sin lön, pratade de bara om de fasta lönerna Utöver den fasta lönen får många också rejält tilltagna bonusar. Inte minst då inom banker och finanssektor. I finanskrisens bakvatten avslöjades plötsligt det ena feta bonussystemet efter det andra. Men trots medias och Finansinspektionens uppmärksamhet. Trots en hetsig debatt. Trots ministrars muttrande om girigheten. Trots det har bolagen fortsatt att avsätta stora summor till rörliga ersättningar och under krisens 2009 slogs nya rekord i bonusutdelningar.

Med andra ord. Det räcker inte med att de korrupta bonussystemen kommit upp i dagen. Det räcker inte med hyttande fingrar och en folklig debatt där ingen kan se det etisk försvarbara i att topparna ska få mer och mer medan arbetare, pensionärer och arbetslösa ska gneta och betala finanskrisen.

Det behövs åtgärder för att rensa bort det som är ruttet i samhället. Vänsterpartiet föreslår en särskild bonusskatt, vilket Ulla Andersson har skrivit om i Aftonbladet.

2 kommentarer:

Lars Beckman sa...

Jag tycker det är bra att vänsterpartiet har varit med och bestämt att Gavlegårdarna säljer av bostäder den här veckan. Enligt en artikel i lokaltidningarna tidigare i veckan så trivs de boende bättre hos sina nya privata hyresvärldar istället för det kommunala bolaget. Vad har du för uppfattning att ungdomar som har föräldrar som inte bor hos det kommunala bolaget Gavlegårdarna inte får sommarjobba hos det kommunala bolaget?

Det kan ju inte vara ungdomarnas fel att deras föräldrar har valt "fel" boendeform för er socialister?

För övrigt betalar Gavlegårdarna sin VD bäst i Sverige, eller i vart fall bland de bästa i Sverige. Hur går det ihop mer er politik?

Marita Engström sa...

Måste erkänna att jag inte förstår vad Beckmans kommentar har med bonusutbetalningar att göra.