lördag 15 maj 2010

Björling smörar för Israel


“Israel är den stat som bryter mot flest FN-resolutioner och som mest konsekvent sätter sig över folkrätt och internationell lag. Detta ska inte belönas! Vi kräver sanktioner mot den israeliska regeringen och att Sverige förhindrar ett israeliskt inträde i OECD så länge ockupationen och förtrycket fortgår.”


Under de senaste åren. Samtidigt som Israel bedrivit folkrättsvidrigt krig i Gaza, fått fundamentalister i regeringen och startat nya bosättningar på ockuperad mark. Under de åren har Sverige i rask takt ökat sina handelsförbindelser med Israel. Importen från och framförallt exporten till Israel har ökat påtagligt de senaste tre åren.

När nyheten om OECD:s nya medlemsländer kom, gick regeringen ut med ett välkomnande och översvallande pressmeddelande. Handelsminister Björling deklarerar där att ett OECD-medlemskap möjliggör en närmare dialog med Israel om bland annat ekonomisk politik, handel och investeringar och arbetsmarknadspolitik.

Inte en stavelse om några tveksamheter eller tankar att ställa krav eller be Israel följa internationell lag.

Den regering vi nu har är alltså beredd att blunda för brott mot folkrätt och mänskliga rättigheter. Bara det gynnar handeln och svenska företag.

För Vänsterpartiet är det självklart att Sverige skall vara en stark röst för internationell rätt och våga kritisera de stater som bryter mot folkrätten.

3 kommentarer:

Thomas sa...

Nej, Israels försvar för att stoppa det åtta år långa Hamaskriget mot israeliska civila var helt i överensstämmelse med folkrätten.

Däremot var de palestinska attackern folkrättsvidriga.

Du skulle ju kunna börja med att komma med förslag på vad Israel borde göra för att stoppa de palestinska angreppen.

Marita Engström sa...

"Thomas" har anonymt lämnat en osaklig kommentar. Förtjänar inget svar eller ens att få ligga kvar. Men - svaret på frågan blir naturligtvis att Israel skall upphöra med ockupationen.

Thomas sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.