söndag 28 september 2014

Rasismen måste bekämpas

”Det där med invandringen…det kommer alldeles för många” var en inte helt ovanlig inledning till samtal utanför valstugan i årets valrörelse. Han som tilltalade mig var ganska typisk också. Vit man i yngre pensionsåldern.

Ganska snart stod det klart att han redan bestämt sig för att rösta på SD. Men ändå såg det som sin plikt att gå fram till en Vänsterpartistisk politiker och berätta ”sanningen ” om invandringen och invandrarna. I vanlig ordning försökte jag hålla  samtalet kort genom att konstatera att vi har olika åsikter. Han var dock rätt ihärdig.

Efter ett tag kom han in på att jag som kvinna och feminist borde vara emot massinvandringen  ”För dom har ju så konstig kvinnosyn”. Jag bad honom konkretisera Vilka dom, vilken kvinnosyn? Nej, det var inte asiatiska kvinnor som gift sig med svenskar och det var inte återinvandrare från England eller Norge han avsåg. Det var ”Alla muslimer och araber och afrikaner. De som slår och våldtar och tvingar sina fruar och döttrar att bära slöja." 

Han generaliserad grovt och tillskrev grupper av människor egenskaper, åsikter och beteenden utifrån kulturell och religiös bakgrund. För mig är det rasism.

Det framkom också att han med kvinnosyn menade mäns syn på kvinnor. Kvinnors syn på kvinnor var inte relevant.

Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti. Och ett antifeministiskt parti. Självklart är det ökande socioekonomiska klyftor, arbetslöshet och otrygghet som skapar grogrunden för högerpopulism. Det är en politik som ger jobb, jämlikhet och fungerande välfärd som förhindrar att de högerextrema växer.

Men. Det är inte bara fattiga och arbetslösa som röstar på SD. Det är också poliser, lärare, välbeställda företagare och andra med makt och inflytande i samhället som röstar på SD. Man kan inte vifta bort SD:s framgångar med svepande analyser om att deras väljare inte är rasister utan bara protesterar och inte förstås politiken. Alltför många röstar på SD just för att de ogillar invandring och tycker mångkultur hotar det svenska samhället. De röstar på SD för att det anser att ”feminismen har gått för långt” och tycker att mammorna gott kan ta hela föräldraledigheten och tycker att homosexuella varken ska gifta sig eller skaffa barn.

Det är det som är det skrämmande med årets valresultat avseende SD:s framgångar. Och att de rasistiska, homofoba och sexistiska värderingarna också finns hos lärare som har lägre förväntningar på utländska barns studieresultat och inte tror att deras föräldrar vill engagera sig i skolarbetet, hos poliser som kallar somaliska ungdomar för ”apajävlar” och tycker det är okej att upprätta personregister utifrån etnisk bakgrund, eller  hos arbetsgivare som systematisk gallrar bort utländska namn bland jobbansökningarna.

Hur Sverigedemokraternas valframgångar kommer att påverka politiken vet vi inte än. Men helt klart är att den antirasistiska rörelsen behövs och att kampen fortsätter med förnyad kraft.

Jag håller med Jonsson och Namli som avslutar en artikel iDN på följande sätt:
 
Att i dag tona ner omfattningen och karaktären av rasistiska sympatier i vårt land är därför fel väg att gå. Vad vi behöver är att våga konfrontera verkligheten och aktivt värna om en demokrati på de mänskliga rättigheternas grund.

 
 

Inga kommentarer: