En artikel som varit publicerad i Arbetarbladet, men som Gefle Dagblad inte tagit in:
När riksdagen i slutet av 2008 röstade igenom lagen om valfrihetssystem var det en tydlig blockskiljande fråga. Det är de partier som tror mer på att marknaden än politiken och som vill öka privatiseringarna i vårdsektorn, som drivit reformen. Kommunerna fattar själv beslut om man vill införa LOV eller inte. Dock har vi hört Maria Larsson, kristdemokratisk äldreminister, vid flera tillfällen hota med en tvångslagstiftning om inte alla kommuner ansluter sig. Hur mycket valfrihet blir det!?
Redan under 2008. året innan lagen började gälla delade regeringen via socialstyrelsen ut stimulansmedel till kommunsektorn i syfte att införa valfrihetssystem. Även SKL, kammarkollegiet med flera har fått extraresurser eller omprioriterat för att rusta sig med personal och verksamhet i tydligt syfte att förmå kommunerna att införa LOV.
Nu har också runt 180 kommuner infört eller planerar att införa LOV. Ett dussin har sagt tydligt nej och resterande utreder eller har inte bestämt sig. Även Gävle kommun har utrett förutsättningarna för valfrihetssystem i hemtjänsten.
För mig och vänsterpartiet har varken den utredningen, eller erfarenheter från andra kommuner gett något som helst stöd för att LOV i hemtjänsten ska införas i Gävle. Det finns redan nu ett antal skrämmande exempel från andra delar av landet, där personal som jobbar med detta viktiga välfärdsarbete har fått betala priset, när konkurrensutsättning in absurdum gått före delaktighet, samverkan och politiskt ansvar.
Valfrihet och kvalitet för den som bor i egen bostad, men behöver service och omvårdnad, handlar om större självbestämmande och ökad delaktighet i vardagen både för den som får bistånd och de anhöriga. Man ska i ökad utsträckning själv få välja vad man vill ha hjälp med och när man vill ha insatserna.
Vänsterpartiet vill utveckla äldreomsorgen med fokus på kvalitet, trygghet och kontinuitet för den äldre. I det arbetet är personalens engagemang och kompetens det viktigaste verktyget. Att införa LOV i hemtjänsten risker att stjälpa mer än att hjälpa kvalitetsarbetet.
Dessutom behövs varje skattekrona till verksamheten. Det är vansinne att införa nya system som öppnar upp ytterligare för vinstintressen i vård och omsorg och där skattepengar går till privata vinstuttag, istället för till den service och vård gävleborna har rätt till.
Ny bok: En osynlig hand som stjäl våra liv
4 veckor sedan
1 kommentar:
Helt rätt att säga nej till LOV! Allt som inte är skattefinansierat ersätts med avgifter som inte människor med låg pension klarar av att betala!
Skicka en kommentar