torsdag 7 juni 2012

Hur mycket kostar kärnkraften?

För en vecka sedan meddelades att den statliga utredning som tillsats för att beräkna hur mycket industrin ska bekosta av hanteringen av avfallet, fått ytterligsre ett år på sig. I höstas föreslog strålsäkerhetsmyndigheten att den avgift som kärnkraftsbolagen betalar till Kärnavfallsfonden skulle öka från genomsnittet på 1 öre per kilowattimme till 3 öre. Beslutet landade på 2.2 öre under tre år och att de verkliga kostnaderna skulle utredas. Nu har man enligt media kommit fram till att för att täcka hela kostnaden handlar det om 6 öre. Och då förlängs utredningen.

I dag rapporterar ekot att kärnkraftsindustrin investerar 50 miljarder i befintliga kärnreaktorer, för att höja effekten och förlänga livstiden.
Dessa investeringar görs alltså utan att man löst avfallsfrågan eller fått besked om kostnaderna. Investeringarna ökar på energiproduktionen, vilket betyder att det i samma utsträckning blir mer avfall.

Kärnkraft är dyrt, väldigt dyrt. Om den ska bära sina egna kostnader. Tänk vad mycket som skulle kunna göras för 50 miljarder om de satsas på utveckling av förnybara energikällor.  Att låta marknadskrafterna styra över riskfylld och storskaligt energiproduktion är ingen bra idé. Kärnkraft är ingen bra idé.

3 kommentarer:

jeppen sa...

Det mesta av kärnkraftens kostnader är politiskt motiverade. Man öser på med totalt överdrivna säkerhetskrav, utredningskrav och byråkratiska pålagor och resultatet är att kärnkraft är ungefär hälften så dyrt som vindkraft. Om politikerna tog det lite lugnt skulle kärnkraften bara vara en fjärdedel så dyr som vindkraft.

Tacka vet jag äldre tiders seriösa socialister som exempelvis Erlander. De visste vad de pysslade med. Dagens socialister driver bara syjunta.

Anonym sa...

Varför inte redogöra ordentligt för vindkraftens kostnader? Det går åt rätt mycket material per installerad MW och potentiellt produktiv markareal.

Svensk Energi har analyserat kostnader för installerad effekt kärnkraft resp. vindkraft. Det visar sig då att vindkraften är ca tre gånger dyrare än kärnkraft.

Marita Engström sa...

Jeppen. Hur vet du det? Dina ekonomiska kalkyler verkar vara rena påhitt.
Anonym. Som om inte kärnkraft kräver material och mark? Man måste då räkna in uranbrytning i vidsträckta dagbrott och slutförvaring av utbränt kärnbränsle.
I den beräkning du hänvisar till har inte kärnkraften tagit hela kostnaden för risker och slutförvar. Gör man det fullt ut skulle de förnyelsebara energialternativen även stå sig bra ur ren ekonomisk synvinkel