fredag 20 mars 2009

Fp:s bostadsutspel - ett litet korn men mycket klassförakt och feltänk


I dagens DN debatt skriver Sabuni och Ullenhag om miljonprogrammen och integration. Naturligtvis använder de sig av begreppet “utanförskapsområden” som folkpartiet själv lanserade under förra valrörelsen när de i en rapport pekade ut hopplösa områden att bo i. Till en början fanns ett flertal parametrar med. Däribland andelen utrikes födda. Snart hyfsade man gudskelov till definitionen och numer handlar det om områden med hög arbetslöshet, lågt valdeltagande och dåliga skolresultat.

Ändå har jag fortfarande svårt att förstå nyttan av att dela in områden och människor på detta sätt och sätta stämpel vad som är bra och dåligt. När debattörerna skriver

“…kulturellt fattiga bostadsmiljöer med samma sorts sociala kännetecken hos
invånarna.”

stärker det bara min misstänksamhet mot folkpartister. Jag menar, kulturell fattigdom kan väl vara ett socialt kännetecken hos invånarna i det fina villaområdet. Trots prunkande trädgårdar , dubbelgarage och hushållsnära tjänster. Eller för den delen hos den unga överklassen i innerstan.
Det lilla kornet. Det som är bra i utspelet är att Saboni och Ullenhag äntligen kommit till insikt om att miljonprogramsområden måste rustas och hyreslägenheter renoveras. Just det som vi i vänsterpartiet påtalat och drivit under många år. Sossarna har mest skjutit underhållsbehovet framför sig och nuvarande regeringen hänvisat till marknaden, Och ökat klyftorna i boendet
Genom att gynna de som äger sin bostad med skattelättnader och ROT-avdrag.
Samtidigt som utbudet av hyresrätter minskats.
Förutom upprustningslån som är det braiga, vill Folkpartiet gynna integrationen genom att riva hyreshus och ge plats för småhus. I “utanförskapsområden”. Inget om hur man bryter boendesegregationen i innerstadsområden och rika villaområden. Inget om att det finns bostadsbrist och att det behöver byggas hyresrätter. Inget om pensionärer, arbetslösa och lågavlönade som tvingas bort från attraktiva områden när hyresrätter omvandlas till bostadsrätter eller hyror höjs.

80-talisterna vill flytta hemifrån (Oavsett regering). Och i alliansens Sverige med försämringar i allmänna försäkringar och stigande arbetslöshet kommer alltfler att inte kunna äga. Och fortfarande finns ju vi som trivs som hyresgäster, fast banken säkert skulle ge oss bolån.


Boendet och bostaden måste bli en politisk fråga. En rättighetsfråga.

Inga kommentarer: