onsdag 4 mars 2009

Med dessa ministrar sitter gubbarna tryggt i bolagsstyrelsen

I dagens DN.debatt är det Maud Olofsson och Nyamko Saboni som skriver om jämställdhet och börsbolag. Intressant i sig att regeringen tycker det är ett problem att det är så gubbigt i bolagens styrelser. Men vad tänker de då göra åt saken?
Jo, man ska skriva till valberedningarna och begära in uppgifter vad de har gjort för att nå en jämnare könsfördelning. Sen ska man sammanställa uppgifterna så alla ska få hela bilden. Därefter tar man ställning om det är nåt som behöver göras från regeringens håll. Och så passar näringsministern och jämställdhetsministern på att deklarera att kvotering tänker man inte ta till.

Jag skrev lite i ämnet på min blogg i maj. Oavsett ministrarnas långa resonemang om olika sätt att mäta och om det gått bakåt eller inte. Faktum är att trenden vände när hotet om kvotering försvann. I och med regeringsskiftet. Olofsson och Saboni och deras resonemang ger inte mig något som helst hopp. Varför denna långa och krångliga väg? Varför denna vaghet och ovilja att agera?

Varför inte lära av Norge? Där har vi ett gott exempel som visar vad en regering ska göra om man vill ha fler kvinnor i börsbolagens styrelser.

Inga kommentarer: