söndag 11 maj 2008

Sommarfrukost, bolag och bakslag

Mitt i en rätt arbetsintensiv period i kommunalpolitiken, är det lite svårt att helt koppla av trots att det är pingsthelg och ledigt. Jag vaknar tidigt på söndagmorgonen. Ligger kvar och drar mig en stund. När jag sen kliver upp strax efter sju visar termometern på skuggsidan redan på 17 grader. Innan jag fixat morgontoalett och bryggt kaffe har temperaturen klättrat ytterligare några grader. Sjålvklart alltså att duka fram kaffemugg, smörgås och tidning på balkongen för första gången i år, och njuta av en riktigt skön söndagsfrukost.
Varma men rätt friska vindar förebådar väderomslag. I vanliga fall är det när doften av rostat kaffe från Gevaliafabriken sveper in över stan man vet att det kommer att slå om i väderleken. Men denna morgon är vinden mest mättad av häggdoft. Men jag vet att det ska bli kyligare i alla fall. SMHI har förutspått att en kallfront ska dra in och ge ett bakslag i sommarvädret. Bäst att passa på och njuta alltså.

I den privata bolagsvärlden har bakslaget redan inträffat när det gäller jämställdhet. Efter några år med en långsam ökning av andelen kvinnor i styrelser. Trögt och väldigt långsamt, men dock. Så räckte det med att vi fick en regering som garanterat är emot alla former av kvotering. Hotet om lagstiftning liknande den i Norge svepte bort. Och vips. De manligt dominerade valberedningarna glömde genast bort att ens titta efter om det finns kvinnor kompetenta nog att sitta i en bolagsstyrelse. Männen återgår till att nominera och välja varandra, av gammal vana. Inte för att det saknas kvinnor med kompetens, utan för att normen för en styrelsemänniska i privata bolag är slips, begynnande flint och manliga maner. Männen kvoteras in i en del av samhället som får allt mera makt.

Det blir liksom dubbel effekt när vi har en regering som för över från offentligt till privat. I den demokratisk styrda gemensamma sektorn har vi kvinnor numer hyggligt inflytande. Tack vare medvetet politiskt arbete och kvotering och varannan damernas i flera partier sedan årtionden tillbaks. När statliga bolag nu säljs ut och privata aktörer i snabb takt tar över driften av skattefinansierad utbildning, vård och omsorg, fördelas också makt över från relativt jämställda arenor till manligt dominerade. I den helga manrknadsliberalismens namn.


Inga kommentarer: