torsdag 22 maj 2008

Förbjud klustervapen!

När klustervapnen utvecklades var motiveringen att de skulle användas för att hejda framryckande pansarförband. Så blev det inte. Klustervapnen har istället uteslutande använts som ett offensivt anfallsvapen. Till exempel i Afganistan, Irak, Libanon, Serbien och Tjtjenien. 60 000 människor har fallit offer för klustervapen. Hela 98% är civilbefolkning. När ett klustervapen explodera sprids nämligen mängder av mindre sprängladdningar över ett stort område.

Just nu är över 100 stater samlade i Dublin för en avslutande konferens on klustervapen. Det var den norska regeringen som 1993, efter att själv ha förbjudit klusterbomber, tog initiativ till att få ett internationellt förbud. I februari i år hade den sk Osloprocessen lett fram till ett förslag till deklaration. 84 länder har redan undertecknat den. Men inte Sverige.

Den stora majoriteten av stater arbetar för ett totalförbud mot klustervapen. Sverige strider istället för att få in ett undantag för bombkapsel 90, ett svenskt klustervapen som Jas Gripen bestyckats med.

Jag skäms över mitt land!

Vi står nu inför ett unikt tillfälle att kunna få stopp på ett vidrigt vapen som dödar och lemlästar massor med civila offer.

Självklart skall vi skrota bombkapsel 90 och införa förbud mot klustervapen i det svenska försvaret. Självklart skall vi jobba för ett internationellt totalförbud och underteckna Oslodeklarationen. Utan villkor och undantag.

Inga kommentarer: