fredag 16 oktober 2009

Bildt glömmer halva mänskligheten

När Kvinna till Kvinna i förra månaden fick motta Elin Wägner-priset, var det för sitt mångåriga internationella arbete för att stödja och synliggöra kvinnors arbete för fred, demokrati och mänskliga rättigheter.

Världen över har insikten ökat om kvinnors betydelse för fred och utveckling. Att satsa på kvinnor och stödja kvinnoorganisationer och -aktivister är effektivt både för fattigdomsbekämpning och för att motverka extremism.
FN och FN:s säkerhetsråd har formulerat sig på området genom ett par olika resolutioner. Det handlar om kvinnors roll i freds och säkerhetsarbete. Men också kvinnors utsatthet i väpnade konflikter. Sexuella övergrepp, hot och våld och diskriminering drabbar kvinnor hårt i alla krig och konflikter. Det saboterar också fredsarbete och utveckling i stort.

Sverige har en handlingsplan för genomförande av FN:s resolution 1325, och kvinnors roll i fredsbyggandet ska stärkas enligt regeringens egen utrikesdeklaration. Men det tycks vår utrikesminister Carl Bildt ha missat helt.

Kvinna till Kvinna har granskat Bildts tal, pressmeddelanden och vilka han har träffat när han är ute och reser. Inte en enda gång har han träffat representanter från kvinnoorganisationer och han pratar i stort sätt aldrig om kvinnors rättigheter eller om massvåldtäkter och diskriminering. Bildt har också ihärdigt vägrat att träffa organisationen Kvinna till kvinna, trots att deras arbete har uppmärksammats och fått pris och erkännanden. När SR inbjöd Bildt att kommentera Kvinna till kvinnas granskning av utrikesministerns bristande intresse för kvinnor i freds och säkerhetsarbetet, lät han via sin pressekreterare meddela att han inte kommenterar den typen av frågor.

Jämställdheten existerar inte i sveriges utrikespolitik, med Bildt vid rodret. Han stänger öronen och kör sitt eget race.

Calle fortsätter väl sitt könsblinda bloggande. Och fortsätter att flänga runt i världen och prata med manliga mäktiga militärer och dunka rygg med andra ministrar i slips och kostym.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Dummaste man läst på länge. Ideologiskt baserat precis som allt annat på denna blogg - antar att du inte kan skilja fakta från din egna fria fantasi.

Marita Engström sa...

Självklart är det ideologiskt. Jag tar ställning utifrån fakta.

Undanber mig anonyma kommentarer från folk som inget har att säga.

Maria Gustafsson sa...

Ja, visst är det otroligt att många män med makt håller sig till de egna...... Dvs andra män med makt.
/Maria Gustafsson