torsdag 29 oktober 2009

Budget för Gävle

Gävle kommun har som kommunsektorn i stort kärva tider på grund av minskade skatteintäkter och ökade kostnader, främst på försörjningsstödet. Gävle har hög arbetslöshet och det är framförallt ungdomar som drabbas.
För att klara ekonomin fick därför alla förvaltningar i början av året uppdraget att spara 4% i sin verksamhet, jmf med det som ligger i ram i för 2010 i förra årets budget. Det har jobbats frenetiskt med förbättringsprogram ute i kommunen på alla plan.

Dock har vår kommun ett hyggligt utgångsläge ekonomiskt för att klara krisen. Vi har god soliditet bl a tack vare att vi äger ett energibolag och välskötta fastigheter via kommunala bolag. Vi har också under några år fått överskott i bokslutet.

Även för 2009 har prognoserna vänt uppåt, tack vare ränteläget och hygglig tryck på exploateringssidan, tillsammans med kostnadseffektivitet i verksamheterna. Engångssumman från staten för 2010 har ju också gett lite mer utrymme än vi visste i våras.

Detta gör att vi i vårt budgetförslag och kommunplan inte bara behöver bromsa, utan samtidigt kan göra satsningar och investeringar för att hantera krisen och minska krisens effekter för Gävleborna. Skolan först har vi som ledord. Och det är framförallt på barn och ungdomar vi vill lägga fokus. Jobb och utbildning för unga och socialt förebyggande insatser i samverkan är huvuddragen i den poliska viljan.

I alliansens skrivelse inleder man med följande mening: ”Idag befinner vi oss mitt i den värsta internationella lågkonjunkturen sedan 1930-talet.”. Och så följer en rad skivningar där man hyllar regeringen och berättar hur man vill använda ”regeringens pengar” I övrigt säger man sig vilja värna kärnverksamheten och drar in på projekt och kultur och det mesta som skulle kunna aktivera gävleborna och stärka politikens roll.

Ser ni den röda tråden? Mindre resurser till det gemensamma. Mindre demokrati och politisk aktivitet och mer marknad och makt till de redan mäktiga marknadsaktörerna. Borgerlig politik är densamma oavsett konjunktur. Men genom att avhända sig ansvaret och förhålla sig passivt – kan inget, vill inget – låter nu högern lågkonjunkturen genomföra deras politik. Med ökade klyftor och konkurrens och resurser som tas från offentligt och förs över till privat sektor.
Det kommer onekligen att bli en spännande debatt i kommunfullmäktige i Gävle 30 november.

Och det kommer att bli en rolig valrörelse nästa år, när ett brett samhällsengagemang och livliga politiska diskussioner kommer att skicka bort moderaterna och deras stödpartier från regeringsmakten.

Inga kommentarer: