onsdag 21 april 2010

Brölloppet och monarkin

SOM-institutet har nyligen presenterat en undersökning om svenskarnas förtroende för kungahuset. De senaste sex åren har andelen som vill behålla monarkin minskat från 68% till 56%.

I media skrivs det och spekuleras. Det finns rubriker om att stödet för monarkin minskar trots det stundande kungabröllopet.
Men kan det inte helt enkelt vara så att det är just de storsvulstiga bröllopsplanerna som gör att förtroendet sjunker.

När skattepengar ska stå för kalaset när en sessa med jätterik familj ska stå brud. När överklassens livsstil höjs till skyarna och media fylls av bilder och referat. Dag efter dag. När ministrar kuttrar och tycker det är helt okej att en vuxen kvinna måste fråga pappa innan hon förlovar sig. När det heterosexuella äktenskapet bli livets lycka. Och helst ingånget under pompa och ståt med fokus på kläder och smycken och mängder med stenrika gäster som smörjer sitt krås.

Det kanske är allt detta som vanliga sunda människor vänder sig emot. Man vaknar till och inser hur stockkonservativt och otidsenligt kungafamiljens liv och leverne är. Och tycker att monarkin nog borde vara något man kan läsa om i historieböckerna och inte i dagspressen

1 kommentar:

Petra Modée sa...

Jag är förvånad över att inte Anders Borg har sålt ut kungahuset ... det är ju en vinstdrivande PR-maskin som borde gå lätt att sälja på börsen.
Till skillnad från all annan utförsäljning så påverkas ju inte gemene man (eller kvinna heller för den delen) av detta. Alltså en privatisering som jag som vänsterpartist uppmuntrar.