fredag 17 september 2010

Centerns förakt mot välfärdsarbetarna

Bara i Gävleborgs län har friskolorna levererat 36 miljoner i vinst till sina ägare. Det motsvarar 81 lärartjänster.

I den kommunala debatten hemma i Gävle går åsikterna isär kring privat eller egen regi. Allians för Gävle lovar att privatisera och konkurrensutsätta det mesta som görs i kommunal egen regi idag, om de kommer till makten. De kommer knappast att få väljarnas stöd i dessa frågor.

Samma dag som artikeln om friskolornas vinster publiceras i Arbetarbladet har Centerpartiet en halvsidesannons om sin politik så här dan före dan före valdagen.

”Centerpartiet Gävle vill att kommunens drift konkurrensutsätts” basunerar man ut och lovar sedan :”Fler friskolor i kommunen. Särskilda boenden och hemtjänsten i den kommunala omsorgsverksamheten ska lämnas ut på entreprenad..."

Och priset tas i den fetstilta avslutningen som börjar med ”Företag är den enda verksamhet som kan erbjuda riktigt arbete….”

Tillåt mig fråga. Tycker inte Centerpartiet Gävle att polis, förskolelärare i kommunal verksamhet eller sjuksköterska på Gävle sjukhus är riktiga jobb?! (Eller för den delen sjukhuspräst)

Det är höjden av förakt mot alla välfördsarbetare som dagligen gör ett oerhört värdefullt jobb i samhällets tjänst. Det är tack vare dessa arbeten som samhället fungerar och vi alla får service och trygghet för att kunna leva anständigt. Enligt mig är det både viktiga och, absolut, riktiga arbeten.

De jobben blir inte mer riktiga för att ett företag utför dem. Och viktigast av allt: Att föra över offentliga välfärdsjobb till privat regi skapar inte ett enda arbetstillfälle. Snarae tvärt om. För att kunna leverera vinst sparar skol och vårdfretag oftast på personalkostnaderna.

En röst på oss rödgröna är en röst på välfärd och jobb. En röst på Vänsterpartiet är en röst på världens bästa välfärd utan vinstintressen.

Inga kommentarer: