Detta är svaret på en debattartikel av moderate riksdagsledamoten Margareta B Kjellin. Min artikel har publicerats på Arbetarbladets web-bilaga.
Moderat politik ökar klyftorna mellan kvinnor och män
RelateratI arbetarbladet den 13 mars, frågar sig Margareta B Kjellin (m) om vi verkligen behöver en dag för att komma ihåg att kvinnor och män ska vara jämställda. Hon önskar hon kunde svara nej på frågan.
Internationella kvinnodagen är en dag för att uppmärksamma feminismen och kvinnors kamp för sina rättigheter. Den behövdes för 100 år sedan och den behövs lika självklart idag, även i Sverige.
Att de nordiska länderna ligger i topp när det gäller jämställdhet beror i hög grad på en offentlig välfärd med föräldraförsäkring, äldreomsorg och väl utbyggd barnomsorg, som gjort det möjligt för kvinnor att lönearbeta och i mindre grad vara ekonomiskt beroende av en man.
Den undersökning Kjellin hänvisar till, Global Gender Gap, visar också att Sverige faktiskt är mindre jämställt nu jämfört med 2006. Vi är det enda landet av de 20 i toppen som backar.
Under 2008-2009 försvann över 40 000 kommunala välfärdsjobb. En del av dessa arbetstillfällen har förts över till privat sektor genom upphandlingar, LOV eller att enskilda med hygglig ekonomi exempelvis väljer att köpa tjänster av RUT-företag istället för att söka hemtjänst. I den sektorn har de lågavlönade kvinnodominerade yrkesgrupperna generellt lägre lön och otryggare anställningar hos privata arbetsgivare än hos offentliga.
Försämringar inom vård och omsorg innebär också att mer arbete utförs oavlönat av anhöriga, vilket till största delen görs av kvinnor.
Trots att fakta alltså visar på minskad jämställdhet under alliansens år i regeringsställning, försöker Kjellin påskina att moderaterna skulle jobba för jämställdhet. Extra ologiskt blir det när jobbskatteavdraget tas upp som exempel på detta, eftersom vi vid det här laget vet att det är männen som gynnats mest och att de genomförda skattesänkningarna ökat inkomstklyftorna mellan kvinnor och män. Inte för att jag tror att det var det som var regeringens syfte med reformen, utan helt enkelt därför att alla reformer som gynnar de rikaste mest med automatik förstärker de redan rådande ekonomiska könsorättvisorna.
8 mars 2013 kommer jag och många andra att manifestera i anda av solidaritet och systerskap för lika lön, delad makt och kvinnors rätt till sina egna kroppar. Och Vänsterpartiet kommer fortsätta att driva frågor som individualiserad föräldraförsäkring, rätt till heltid och arbetstidsförkortning. Vi kommer varje dag att föra en feministisk politik som ger jämställdhet på riktigt.
Marita Engström
Kvinnopolitiskt ansvarig för Vänsterpartiet Gävleborg
och kommunalråd i Gävle
Läsefrukter från det gångna året
3 veckor sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar