fredag 13 september 2013

Skatteavdrag, klyftor och absurd ministerkommentar

Om det femte jobbskatteavdraget införs kommer en person med en arbetsinkomst på 21 900 att betala 4 824 kronor i skatt. Den som är arbetslös, sjuk eller föräldraledig betalar 6 458 kronor i skatt på samma summa.

När Maria Arnholm konfronterades med dessa skatteorättvisor i ekots morgonsändning, deklarerar hon med kraft i rösten att
”– Som jämställdhetsminister försvarar jag en prioritering av ett jobbskatteavdrag som gör att väldigt många lågbetalda kvinnor får mer betalt när de jobbar”
Okej. Men hur var det med logiken där. Det är ju faktiskt männen som generellt tjänar mest på jobbskatteavdraget. Och hur tänker den folkpartistiske jämställdhetsministern kring kvinnor som är sjuka eller arbetslösa då?
Och framförallt hur tänker hon om de kvinnor som är hemma med barn och en föräldraersättning på 21 900 och som får betala hela skatten. För trots allt är det ju fortfarande kvinnorna som tar ut 75% av föräldraledigheten. Och i de fall det också finns en manlig förälder jobbar han stora delar av småbarnstiden, gör jobbskatteavdraget, vässar karriären, får lönelyft och samlar pensionspoäng.

Visst, med en borgerlig syn på tillvaron kan man säkert hitta argument för att behålla ett orättfärdigt skattesystem och även införa ytterligare jobbskatteavdrag. Men börjar man prata jämställdhet i det sammanhanget faller all form av trovärdighet. Det blir bara absurt.

Inga kommentarer: