tisdag 24 september 2013

Sluta nalla på biståndet!

I valrörelsen 2006 deltog jag i en lokal debatt om biståndspolitik. Moderaternas representant var den enda som pratade om att sänka anslagen till biståndet. Alla vi övriga partier höll fast vid att Sverige skall betala minst 1% av BNP till bistånd.

När (m) satte sig i regeringsförhandling med sina allianskompisar åkte de på däng. De får inte stöd varken där eller i riksdagen som helhet för att sänka biståndet till 0,7%. Men smygvägen drar de nu undan resurser genom att nalla biståndspengar till annat. För det är inte bara till ministerlöner man använt pengar som borde gått till fattigdomsbekämpning. Ambassadverksamhet i Kanada, japan och Island har fått sin skärv när UD haft svårt att hålla budget. Och migrationsverksamhet har finansierats med biståndspengar när flyktingströmmarna från krig, terror och våld nått Sverige.
Det är för skamligt att moderaterna kan handskas så med biståndet, Och att de andra borgerliga partierna låter det ske.

Biståndet skall vara 1% av BNP. Minst. Och då menar jag att varje krona skall gå till fattigdomsbekämpning, livsmedel, sjukvård, mediciner, utbildning och utveckling i fattiga delar på jorden.
Vi som ett av världens rikaste länder, skall naturligtvis ta vårt ansvar för att nå FN:s millenniemål. Och minst en tiondel av biståndet skall vikas för SRHR (sexuell- och reproduktiv hälsa och rättigheter). Basta!

Inga kommentarer: