lördag 17 januari 2009

Flyktingarna i Gaza måste få skydd

I morse hände det igen. En FN-postering blev måltavla för Israels eldgivning. Denna gång en skola som drivs av UNWRA och där 1600 civila sökt skydd.
På Gazaremsan är ca en miljon, d v s två tredjedelar av befolkningen officiellt registrerade och erkända som flyktingar. UNWRA är det FN-organ som svarar för flyktingverksamheten i området. UNWRA svarar för flyktinglägren, driver skolor, sjukvård och olika humanitära insatser. Vem ska kunna skydda och tillvarata de palestinska flyktingarna rättigheter, när en av FN:s medlemsstater målmedvetet angriper UNWRAS anläggningar?

Först besköts skolan med fosforgranater. Utrymningen hann inte mer än inledas innan byggnaden sen träffades av sprängladdningar. Två barn dog och 14 människor skadades.

Nu på eftermiddagen har FN.s generalförsamling äntligen krävt eld upphör samt att Israel dra tillbaks sina styrkor. Sorgligt nog, men inte förvånande slöt inte alla upp. Sex medlemmar röstade emot och åtta la ner sina röster. Däribland USA. Vad värre är finns det ju ingen garanti att Israel kommer att följa resolutionen.

Inga kommentarer: