tisdag 12 januari 2010

Friska vargar är nu döda vargar

Centern och Carlgren har säkert haft det slitigt med rovdjursfrågan och vargjakten. Jägarna och deras vänner och bekanta tillhör väl många något av centerns kärnväljare. Och väljare har detta parti snart bristvara på. Så det är klart att man gav efter när varghatarlobbyn drog igång.

Men beslutet om vargjakt motiverades mest med att stammen var så inavlad och sjuk så den måste skjutas av för att vårdas långsiktigt. Bilder av njurskjuka och defekta och lidande stackars vargar målades upp.

Nu har 20 av de 27 vargarna som sköts undersökts. Och synes ha varit synnerligen friska, sunda och spänstiga, Trots inaveln.

Någon som förvånas? Självklart överdrevs ohälsan i den hetsiga debatten. Inaveln kanske inte var till så stort men. Med vargbeståndets bästa i blicken skulle man naturligtvis sett till att få in nytt blod i stammen. Och även OM det fanns sjukliga och svaga djur till följd av genetiska problem – eller annat. När 12 000 jägare släpps ut i skogen för att urskiljningslöst ta bort 10% av vargstammen, blir det naturligtvis de starkaste och piggaste som först fälls. Det är de som rör sig mest och sätter sina spår i den djupa nysnön. Och ingen ska väl tro att jägaren som fått en varg på kornet skulle tveka med avtryckaren utifrån nåt resonemang om ” oj vilket stort och vackert exemplar…den borde få leva kvar och fortplanta sig.”

Alltid rött alltid rätt har också bloggat

Inga kommentarer: