fredag 22 januari 2010

Statistik och jämställdhetspolitik

Nu har SCB släppt ”Statistisk årsbok 2010.” Det är en faktaspäckad lunta på 712 sidor. Inget man läser på en kafferast alltså. Men här finns massor med intressanta siffror att hämta för alla oss som är politiskt engagerade. Vill man vara med och förändra samhället kan det ju vara bra att ha lite koll på hur verkligheten ser ut.

I ett uttalande från vänsterpartiet har Marie Engström och Ulla Andersson tagit fasta på inkomstskillnaderna mellan kvinnor och män under 2008. Borgarnas hastigt genomförda skattesänkningar har spätt på orättvisorna.

SCB tar själv i sitt pressmeddelande upp några intressanta siffror. I krisens -08 var värdepappersmäklare en yrkesgrupp med bra löneutveckling. Speciellt manliga sådana. De tjänade 91 100 kr/mänad. Kvinnorna 59 800 kr.
Kvinnor som gått minst treårig eftergymnasial utbildning tjänar i snitt 29 1000 kronor och män 38 200 kronor. Dessutom jobbar bara 49% av kvinnorna mellan 20-65 år heltid. Bland männen är det 69% som har heltidsjobb.

En annan tänkvärd siffra är att vi alla i snitt köpte godis för 28 kronor i veckan och färsk frukt för bara 22 kronor.
Jag kan inte lova att en ny regering radikalt skulle förändra de privata konsumtionsmönstren. Men vem vet? Med satsningar på välfärden som gör att barn och ungdomar får bättre skolmat och med mer klimatdiskussioner och folkhälsofrågor på agendan, kanske det blir lite mindre snask och mer äpplen.

Men när det gäller jämställdhet är det i allra högsta grad politiska lösningar som måste till Det måste finnas en riksdagsmajoritet och en regering som tar ansvar och har en vilja att bryta könsorättvisorna, för att det skall hända någon. Vår nuvarande regering har varken kompetens eller vilja. Resultatet är förödande. På flera områden har det till och med gått bakåt med jämställdheten. En sån utveckling ska vi inte ha.


Därför måste vi göra en helsikes bra valrörelse. Därför måste en röd-grön regering röstas fram i september..

2 kommentarer:

Lars Beckman sa...

I de kommuner där vänsterpartiet har ett stort inflytande över utnämningsmakten i offentligt ägda bolag så är det en mindre andel kvinnor som är chefer än i företag i privata sektorn i samma län, hur förklarar du det Maritha? I Gävle kommun har ni utnämningsmakten och i många andra kommuner i länet men det är mycket låg andel kvinnor i de offentliga bolagens styrelser och ledningsgrupper.

När det gäller inkomstutvecklingen så har realllönerna, inkomst efter skatt, ökat dramatiskt de senaste 4 åren för vanliga löntagare. Varför vill ni höja skatten med 30 000 per år för en sjuksköterska eller Gävle kommunanställd eller en Korsnäsanställd? På vilket sätt gynnar det sysselsättningen att ni genomför ett systemskifte och tar så mycket pengar ifrån vanliga människor?

Marita Engström sa...

Som Beckman borde veta är det varje parti som utser och nominerar sina ledamöter i bolagens styrelser. Vänsterpartiet bidrar med råge till en jämn könsfördelning i Gävle kommuns helägda bolagsstyrelser. Bland våra (v)ordinarie ledamöter är fördelningen 3 kvinnor och 2 män. Räknar vi in ersättarna blir det 5 kvinnor och 2 män.
Men det är bra att även Beckman och moderaterna ser den ojämlika könsfördelningen som ett problem. Jag hoppas ni snarast lägger fram en lagstiftning om könskvotering i såväl offentligägda som privata bolagsstyrelser.
Den som inte nöjer sig med ett vagt att det kanske, eventuellt blir kvotering ngn gång efter 2014. Om det behövs. Den kommer inte att rösta borgerligt i höst.
Den som vill se handling nu röstar självklart på vänsterpartiet.