måndag 1 februari 2010

Vem tar ansvar för jämställdheten?

Varför går det så trögt med jämställdheten i vårt land. En del svar fick vi under gårdagens partiledardebatt i Agenda. Vi har helt enkelt fel regering.

Det är ju Sveriges regering som har det övergripande ansvaret för de jämställdhetspolitiska målen. Men den Moderatledda alliansen verkar inte ha förstått det uppdraget. De har själva producerat politiska reformer som går stick i stäv med en all anständig genuskunskap och en strävan mot jämnare fördelning mellan kvinnor och män.

När frågan om föräldraförsäkringen och vårdnadsbidrag togs upp i gårdagens TV-debatt, deklarerar Hägglund att ” föräldrarna känner sina barn bäst. De ska ha rätt att bestämma.” Och Olofsson söker lite senare slingra sig undan genom att basunera ut att – ”Tittar man på jämställdhet handlar det också om att man ska kunna leva på sin lön. Med våra skattesänkningar blir det mer pengar över och mer frihet
Pinsamt. Hon har med andra ord inte koll på vad deras egen skattepolitik inneburit i fördelning mellan kvinnor och män. Den har ökat inkomstskillnaderna.

Och Schlingmanns tidigare utspel om att moderaterna ändrat sin syn på jämställdhet, punkterades raskt av partiledaren som utan omsvep gjorde klart att det inte ska vara några kvoteringar till bolagsstyrelser.
Ack ja, så eniga de blev i denna fråga, dessa fyra regeringsföreträdare. Att inget se och förstå och inget göra verkar vara deras samlade jämställdhetspolitik.
V, s och mp kanske inte kommer att formera en enig politik i alla frågor. Men vi vet att det krävs politik och lagar för att nå förändring och rättvisa och skapa ett samhälle som är lika gott för människor oavsett kön.

6 kommentarer:

Lars Beckman sa...

Marita,

Hur kommer det sig att Gävle och Gävleborg inte har några VD i de offentligt ägda bolagen? Det kan du knappast skylla på Fredrik Reinfeldt eftersom det är du som har utnämningsmakten.

Marita Engström sa...

Jodå vi har VD:ar. Men jag antar att du menar kvinnliga sådana. Om jag håller mig till Gävle kommun kan jag beklaga att det endast är Gavlefastigheter som leds av kvinnlig VD. De posterna tillsätts ju som bekant av bolagens styrelser. Eftersom du också tycks tycka det är ett problem att bolagsvärlden är alltför manligt ndominerad undrar jag bara varför ditt parti som leder regeringen inte gör något åt saken. Varför ändrar ni inte bolagslagen och inför kvotering i styrelserna?

Lars Beckman sa...

Vi kan gärna diskutera Rikspolitik men min fråga till dig var och är:

Socialisterna har styrt Gävle sedan rösträtten infördes och varför har man (ni) inte då säkerställt att man har en jämn könsfördelning på chefer i Gävle kommun och i bolagen och varför är inte lönerna jämnställda i Gävle kommun mellan män och kvinnor? Det är som både du och jag vet inte en regeringsfråga utan en fråga för er som sitter vid makten i Gävle kommunfullmäktige.

Marita Engström sa...

En liten detalj bara: Min bloggtext som Beckman kommenterar handlar om rikspolitiken, närmare bestämt mina synpunkter på regeringens jämställdhetspolitik utifrån partiledardebatten.

Klart att regeringens politik påverkar kommuner, oavsett styre. Med genusperspektiv och jämställdhetspolitiska målen för ögonen i lagstiftning, reformer och resursfördelning på statlig nivå, blir det lättare att få effekt av jämställdhetsarbete på kommunal nivå.
Självklart har Gävles kommunledning ett stort ansvar både som arbetsgivare och i verksamheten i stort. Vet inte på vilken grund du bygger dina påståenden om Gävle kommun. Ex könsfördelning o chefer. När det gäller löner jobbar vi aktivt med lönevärdering och att höja lägstalönerna. Det ger resultat men jobbet fortsätter. Hoppas ditt parti också kan börja jobba efter de jämställdhetspolitiska målen, varhelst ni har förtroendeuppdrag.

Lars Beckman sa...

Ni har makten i Gävle kommun. Det har inte något med rikspolitiken att göra. Berätta för dina läsare om de kommunala bolags VD lönerna som ni betalar, exempelvis Gavlegårdarnas VD lön jämfört med en lärarlön eller en person i äldreomsorgen.

Berätta för dina läsare på bloggen vad en genomsnittlig manlig lön är i Gävle kommun, där ni styr, och vad en genomsnittlig kvinnlig lön är i samma kommun.

Ni har makten i Gävle kommun men lönerna är inte särskilt jämställda och det är betydligt fler manliga bolags VD än vad det är kvinnliga. Vill ni inte ta tillvara kvinnors kompetens i kommunen?

Marita Engström sa...

Vi vill ta tillvara kvinnors kompetens och vi gör det i Gävle kommun. Det är mycket möjligt att jag skriver om det, men inte just här eftersom bloggtexten handlar om regeringens svek.
Beckman skriver inget om vad (m) vill eller vad Svenskt näringsliv vill. En resursstark och inflytelserik organisation som råkar ha 53 män och 9 kvinnor i sim styrelse.