söndag 7 februari 2010

KD-ledaren hugger i blindo

Regeringens minsta parti försöker göra sin stämma hörd. Göran Hägglund tar nåstan i så han spricker i DN Debatt. Men det hjälper föga. När krisdemokrater ska prata jämställdhet blir det sällan trovärdigt. Deras högerkristna ideologi saknar analyser om makt och kön och bygger på en naiv bild av ett samhälle där alla helt fritt kan göra sina individuella val.

När den självutnämnde företrädaren för “verklighetens folk” nu varnar för kvoteringsoffensiv vid en rödgrön valseger fortsätter han att mala på om en elit som inte tilltror familjer att göra sina egna val. Pinsamt. Han har inte förstått att detta är ett blindskär och en analys som minst 96% inte alls känner igen.

Hägglund lyfter fram KD-käpphästen vårdnadsbidrag som en valfrihetsreform. Valfrihet för vem undrar jag. Bara den som delar sitt liv och föräldraskap med en högavlönad partner kan fritt välja att lyfta vårdnadsbidrag. Och den som saknar sysselsättning och inkomster kan av ekonomiska skäl tvingas att ta ut bidraget.

Raljerandet över “elitens nyspråk” visar bara att KD:s partiledare är så förblindad av gamla normer om kärnfamilj och könsroller att han saknar förmåga att se vad det handlar om.
Att vi pratar om individualiserad föräldraförsäkring beror på att det är den som blir förälder som ska ha rätt att ta ut ledighet för att ta hand om sitt barn.

Jag och vänsterpartiet vill se en försäkring där alla har samma möjlighet att ta sitt föräldraansvar. Att kalla detta för kvoteringsoffensiv blir bara fånigt.

2 kommentarer:

Benjamin sa...

Du svarar ju precis som fåniga Gudrun, skyller på alla strukturer, praktikeriatet osv.
Svara på Hägglunds fråga istället. Ni ger kvinnorna rösträtt och friheten att välja, sedan när de väljer "fel" så ingriper ni och rättar till det så dom inte principiellt kan utnyttja sin röst?
Dubbelmoral?

Marita Engström sa...

Jag skyller inte på någonting, men tycker det är ett politiskt ansvar att bekämpa orättvisor och diskriminering på grund av kön.
Bra att Benjamin påminner om rösträtten. Den 19 sedptember väger våra röster lika tungt som männens.