onsdag 3 mars 2010

RUT och fördelningen

Att Sverige har varit framgångsrikt på flera jämställdhetsområden är nog inte så mycket lagstiftningens förtjänst. Det är mest förra seklets reformer för en utbyggd offentlig sektor och en gemensam välfärd tillsammans med politik för full sysselsättning, som banat väg för kvinnors framsteg. En utveckling som varit bra för hela samhället.

Inget modernt parti tar längre avstånd från jämställdhet och att kvinnor ska ha samma rättigheter som män. Dessvärre för just de fyra partier som sitter vid regeringsmakten dock en politik som missgynnar kvinnor och jämställdheten.

Skatteavdraget för hushållsnära tjänster är ett typexempel. Att lägga pengar på denna skattereduktion, samtidigt som offentlig sektor tvingas varsla och avskeda är ett av många drag för att minska den gemensamma välfärden och föra över till privat. Det är ett väldigt dyrt sätt att skapa jobb. Som kommunpolitiker vet jag att om man lagt resurserna i kommunsektorn skulle det bli betydligt fler arbetstillfällen. Dessutom tjänster som behövs inom vård, omsorg och utbildning.

Att RUT-avdraget dessutom är orättvist och gynnar de välbeställda, försöker regeringsföreträdare tillsammans med Almega nu lägga dimridåer över. De ”Nya moderaterna” för gammel-moderat högerpolitik, men vill ge sken av nåt annat.

Men faktum är att det är en fördelningspolitisk katastrof att ge skattelättnader till dem som köper hushållsnära tjänster samtidigt som den generella välfärden urholkas.

2 kommentarer:

Lars Beckman sa...

Jag har mycket svårt att förstå att vänsterpartister ser ner på den som arbetar inom hushållsnära tjänster. Varför är en målare (rotavdrag) mer värd än en person som hjälper småbarnsfamiljen i hemmet (rutavdrag)

För mig är alla människor lika mycket värda - och de arbetsuppgifter som man utför.

Marita Engström sa...

Beckman kan sluta grubbla. V ser INTE ner på de som jobbar i sektorn.
Men vi tycker det är orättvist och fel prioritering att ge skattelättnader till dem som köper hushållsnära tjänster samtidigt som den generella välfärden urholkas.