lördag 6 mars 2010

Mödradödligheten

Att svara på fråga “Vad behöver göras?” är egentligen inte så svårt; det krävs pengar och politisk vilja.

Så sriver Kattis Ahlström, Karin Alfredsson, Sissela Kyle. Alexandra Pascalidou, Åsa Regnér och Katarina Wennstam i en mycket angelägen artikel i dagens DN debatt.


Artikeln handlar om vår tids stora skandal, mödradödligheten. En kvinna i minuten dör under graviditeten eller förlossningen. De allra, allra flesta i den fattiga delen av världen och många unga.. Det är den vanligaste dödsorsaken bland kvinnor i åldern 15-19 år.

I FN:s milleniemål, artikel 5 har man deklarerat att mödradödligheten ska minska med tre fjärdedelar till 2015. Det har ärligt talat knappt hänt ett skit. Ändå är det så tyst i frågan. Med tanke på mödradödlighetens omfattning borde ju frågan vara överst på dagordningen i FN, i EU och i svensk utrikes och biståndspolitik. Världens politiska ledare borde samlas i krismöte och enas om konkreta åtgärder för att nå målet.

Har det månne med könsmaktordningen att göra? Är kvinnors liv mindre värt? Nu behövs det blåslampor. Gå med i marschen 8 mars om du är i Stockholm. Eller stöd RFSU:s kampanj på nätet. Med Kalle Bildt som utrikesminister lär det inte bli mycket verkstad i frågan. Det måste bli tryck underifrån. Och vi måste se till att få en ny regering i höst. En regering som vill och vågar vara en röst i världen för fattigdomsbekämpning med genusperspektiv.

Inga kommentarer: