tisdag 30 mars 2010

Kundvalsdebatt i Gävle KF

Borgarna kallar LOV (Lagen om valfrihetssystem)”Valfrihetsreform”. De är mäkta stolta att ha drivit igenom lagen och smaklöst ivriga att få den genomförd. I riksdagen var det en tydlig blockskiljande fråga där hela oppositionen röstade emot. På godan grund.

Det är inte mycket till valfrihet att låta den som beviljats en insats, välja vilket företag som ska utföra tjänsten. Det finns så mycket annat som är viktigare för den som behöver hjälp och omvårdnad i sin vardag. Att högerns driv i denna fråga är av ideologisk art, blev tydligt i gårdagens kommunfullmäktigedebatt i Gävle. Det var en motion om valfrihetssystem i hemtjänsten som var på agendan.

När riksdagen med knapp majoritet fattade beslut om lagen i slutet av -08 hade redan stimulanspengar ett bra tag varit tillgängliga för kommunerna. Och organisationen för att genomföra detta marknadsexperiment var riggad och marken jämnad. Och de lokala politikerna gör sin plikt, i Gävle alltså genom att motionera i saken. Trots att privatiseringsvänliga delar av s och mp redan driver frågan. Men här finns ingen tid att förlora. Valfrihetssystemet måste införas. NU. Enligt högern.

Våra klassfiender förnekar sig inte. Kommunen har heltidstjänster och kollektivavtal. – Det måste in andra arbetsgivare säger moderaterna. Och fp , centern, KD och SD hakar på. Och många på ”den sidan” luftade sina grumliga tankar om Vänsterpartiet som företagarfientligt och bakåtsträvande. Själv har de inga idéer om hur man kan stärka brukarnas delaktighet och utveckla verksamheten.

Vänsterpartiet både kan och vill ta ansvar för välfärden.

Inga kommentarer: