onsdag 22 december 2010

Påven och kondomerna - igen


Tillhör ni också dem som kände en viss optimism när Benedictus XVI, i en nyligen utkommen intervjubok plötsligt uttalade sig att det kunde vara okej med kondom. En helomvändning jämfört med påvens tidigare hårdnackade inställning.

Men nu har Vatikanen sett sig tvingade att gå ut och fördydliga vad Påven menar. Egentligen. Så att ingen ska kunna misstolka. Det är alltså bara i vissa fall för att hindra spridning av HIV, som kondomer kan vara bra. Den får absolut INTE användas för att förhindra graviditet.

Ack ja. Det är bara när redan förtappade män behöver kunna knulla runt, som kondomer ska användas. Preventivmedel ska aldrig finnas tillgängliga för att fattiga unga kvinnor ska kunna planera sitt barnafödande och bestämma över sina kroppar.

2 kommentarer:

Maria sa...

Hej Marita.
Tack för, som alltid, skarpa och aktuella reflektioner.
Håller som vanligt med om det du skriver. Men fick en liten fundering kring en formulering... Det är väl inte bara "förtappade män.." som har HIV?

Marita Engström sa...

Nej, helt rätt Maria. Det var inte så jag menade heller. Utan jag raljerad över hur man kan tolka att katoliker och deras ledare resonerar. Kanske behövts ett citat-tecken för tdligheten skull...?