fredag 3 december 2010

Klustervapen, krig och moderater

Yvonne Hirdman berättade i går kväll om sin bok ”Den röda grevinnan” på biblioteket i Gävle. Hon nämnde då, i en parentes, krigen som drabbat Europas folk genom historien. Orsakade av tuppfäktande makthavare och krigsherrar.

Och visst kan man känna igen mönstren. Även om dagens krigshetsande män har lite andra attribut än första världskrigets vapenälskare. Rustningen pågår i dag med manliga ledares goda minne, i kriget mot terrorismens heliga namn.

Amerikanska ambassadens övervakning av svenska medborgare eller de avslöjanden Wikileaks presenterar om svensk lojalitet mot NATO är väl inte så mycket att höja på ögonbrynen för. När det gäller beroendet av USA och försvarsmakten NATO har s-regeringarna också bidragit bra. Och faktiskt lite oärligare. Sossarna har ju pratat om vikten av alliansfrihet, samtidigt som de i lönndom knutit band med militärstyrkorna i väst. Vår nuvarande regering är ju mera tydlig med att man vill samarbeta med NATO och hålla sig väl med USA.

Men visst har vi under moderatstyret allt mer blivit en del av ett svulstigt krigsmaskineri. Sverige för krig i Afghanistan. Under NATO-flagg. I somras genomfördes en stor militärövning ihop med Nato i Norrland. Att bryta mot vapenexportlagen är ingen stor sak. Bara de krigförande länderna står på ”Rätt sida” Brott mot mänskliga rättigheter och folkrätt fördöms, men bara om det begås av typ ”ondskans axelmakter” Är det USA eller deras allierade som bryter mot internationell rätt är Sveriges regering väldigt lågmäld.

För oss som vill jobba för en mänskligare värld och att civilbefolkning ska drabbas mindre av militärt våld, var det ett steg i rätt riktning när konventionen om förbud mot klustervapen undertecknades för två år sedan. Men det var inte utan debatt och påtryckningar Sverige skrev på. (M) ville ju gärna värna vår egen bombkapsel 90. Och säkerligen inte stöta sig med världens största vapenmakt som i årtionden använt jävulusiska klustervapen

Det som är anmärkningsvärt är att detta undertecknande ännu inte ratificerats. Därmed är inte konventionen juridiskt bindande för oss. Regeringen håller fortfarande på och utreder förutsättningarna…

Hög tid att vi kvinnor får vara med och ta ansvar för fred och säkerhet. Manliga ledare som dunkar varandra i ryggen och skräms med vapen och och rustar kapp gör inget gott för mänskligheten.

Inga kommentarer: