måndag 15 november 2010

Politik, sex och SD

I helgen har jag deltagit i Vänsterpartiets kvinnopolitiska rikskonferens. Årets tema var SRHR (sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter).

Bland föredragshållarna fanns riksdagsledamot Hans Linde, EU-parlamentariker Eva-Britt Svensson, samt Silvia Ernhagen och Lars Olsson från RFSU. Det var en på alla sätt givande konferens. Framförallt är det viktigt att bli påmind om hur angeläget det är med sexualpolitiska frågor och SRHR.

Självklart måste könsperspektivet finnas med i utrikespolitiken och i frågor om fred, säkerhet och bistånd. Sexualupplysning, och tillgång till mödravård, preventivmedel och säkra aborter måste stå högt på agendan i fattigdomsbekämpningen.

Men också här hemma på nationell nivå och även i kommuner och landsting, finns det all anledning att driva sexualpolitiska frågor. Även om vi på många områden är ett föregångsland när det gäller lagstiftning inom SRHR-området krävs det ett tydligt politiskt ansvar för att lagarna ska efterlevas och konservativa krafter hållas tillbaks i praktiken.

Till och med krisdemokraterna som parti har nu givit upp många av sina mest kvinno- och HBT-fientliga frågor. (Enstaka företrädare är dock av den gamla sorten) Men nu har vi ett nytt parti i riksdagen som vill inskränka aborträtten och har mörka åsikter om homosexuella.

RFSU har belyst frågan på ett bra sätt i Ottar.

Sverigedemokraterna kör med dubbel agenda när de målar upp just muslimer som ett hot mot sexuella och reproduktiva rättigheter, samtidigt som de själva angriper dessa rättigheter.

Det finns inom alla de stora religonerna krafter som gärna hänvisar till Gud och heliga gamla skrifter, för att förbjuda aborter, preventivmedel och ibland allt sex utanför ett hetroäktenskap.

Kampen för SRHR är ett viktigt verktyg för jämställdhet och behövs ute i världen, i EU och här hemma.

2 kommentarer:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Marita Engström sa...

Kommentera gärna, men kommentera då det jag skrivit om i blogginlägget och stå gärna för åsikterana