söndag 10 augusti 2008

Friedman i Nacka, Chile och moderat skolpolitik

Moderaterna vill att det ska bli lättare för friskolor att etablera sig. Det ska räcka med att skolverket ger sitt godkännande menar man. Kommunen ska inte ha något att säga till om.
Mats Gerdau som är ledamot för (m) i utbildningsutskottet gör en hisnande märklig jämförelse när han motiverar utspelet. Han ser kommunen och den kommunala skolan som konkurrenter till friskolor och utbildningsföretag. Som vilken som helst liksom. Att en kommun ska kunna yttra sig över en privat skoletablering jämför han med att bilfirmor skulle få yttra sig innan en konkurrent etablerar sig. Eller att konsum blir tillfrågade ifall Willys får slå upp en affär i grannskapet.

Men hallå Gerdau! Det handlar om skattemedel som ingår i den kommunala budgeten. Och kommunen konkurrerar inte på samma villkor som friskolorna. Jag har överhuvudtaget aldrig hört en kommunal skola som startats av vinstintresse. En kommunal skola kan bara finnas i den egna kommunen och rikta sig i första hand till kommuninnevånarna.

Framförallt - kommunen har det yttersta ansvaret för att alla barn får en god och likvärdig utbildning. Om en friskola på grundskolenivå, går i konkurs eller av annan anledning lägger ner sin verksamhet måste kommunen omedelbart fixa utbildningsplatser till de barnen,
Liknelsen med bilföretag och butikskedjor verkar ju vid första anblick bara skrattretande dumt och okunnigt.

Men vänta. Gerdau är ju ingen politisk novis. Han sitter i riksdagen och har dessförinnan varit kommunalråd i åtta år.
Uttalandet avslöjar istället med all önskvärd tydlighet vad Gerdau och hans ideologiska gelikar ser och vill se som drivkraft i samhällsbygget.
Man tror mer på marknadskrafterna och den fria marknaden än man tror på demokrati och folkmakt. Allt som går skall privatiseras och konkurrensutsättas på en fri marknad. Och den lilla spillra av en offentlig sektor som blir kvar skall organiseras och styras enligt marknadsmässiga principer. Politikernas makt skall begränsas till förmån för penningens och näringslivets.

Jag tror inte på den ideologin. Jag tror inte på den synen på samhället och människan. Jag tror inte på Milton Friedmans teorier. De teorier som Pinochet omsatte i praktiken i Chile med hjälp av Fridmans lärjungar från Bostonuniversitetet.
Jag tror absolut inte på marknadsekonomisk och konkurrensfixerad kommunpolitik. Av det slag högern ihärdigt försöker driva i Gerdaus hemkommun Nacka.

Ett kallt och hårt samhälle skapar kalla och hårda individer. Men det är inte människans natur. Vi människor behöver varken piskor eller morötter för att vilja vara delaktiga i samhällsbygget och bidra efter förmåga. Jag tror på ett demokratiskt, rättvist och solidariskt samhälle.
Dagens moderata och nyliberala politik piskar de fattiga och gödslar morötter över de redan välbeställda.

Inga kommentarer: