fredag 15 augusti 2008

P-piller ger dåligt doftsinne?

I en artikel i dagens SvD kan man läsa att kvinnor som äter P-piller faller för fel män. Allt enligt en studie från universitetet i Liverpool.

Vilken tur att jag har spiral! Och inte behövt tillföra kroppen några hormoner för att förhindra graviditet de senaste 18 åren. (Fast det skulle vara bekvämt att ha nåt att skylla på, de gånger det gått snett i relationer och val av sexpartners.)

För det är naturligtvis hormonerna som studien fokuserar på. Kvinnor som äter P-piller försätter ju kroppen i ett graviditetsliknande tillstånd. Den tes forskarna anser sig fått belägg för är att det då blir mindre viktigt att skaffa en biologiskt passande partner, d v s en man med “rätt gener”. Därför minskar de hormoner som styr kvinnans förmåga att dofta sig fram i kärlekslivet. Feromoner och sån´t ni vet.

Ack ja! Vad beror det på att biologismen åter är så poppis? Att studier som handlar om hormoner och genetik får så stort utrymme. Själv ger jag inte mycket för den moderna socialdarwinismen som mest används för att försvara gamla patriarkala strukturer. Foskningen vill visa att det sättet att umgås och ordna samhällen liksom skulle vara en naturlag.

Som tröst till alla medsystrar som äter P-piller kan jag berätta att Liverpoolstudien endast omfattar 100 kvinnor varav hälften åt P-piller. Den är därför alltför begränsad för att dra några generella slutsatser av och bör tas med en stor nypa salt.
Dessutom: “Rätt partner” i sammanhanget handlar om att få livskraftig avkomma med bra gener. P-piller äter man väl för att man inte vill ha barn? Så vad är problemet?

Det viktiga är att det finns fungerande preventivmedel, bra sexualrådgivning och fria säkra aborter, så att vi kvinnor kan bestämma över våra egna liv. Bestämma om, när och med vem vi vill skaffa barn. Och samtidigt har möjlighet att njuta sexuellt, på samma sätt som män alltid gör och har gjort.

Och ärligt talat - vill man ta reda på om en man är jämställd och beredd att ta föräldraansvar tror jag det är en bättre metod att prata och umgås med karl´n än att lukta honom i armhålan.

Inga kommentarer: