onsdag 13 augusti 2008

Marknade fixar inte klimatfrågan

På åttiotalet i fredsrörelsen läste vi en bok av Ken Keyes Jr som hette “Den hundrade apan”. En rar och söt historia om hur ny kunskap sprids och förändrar apors beteende. I korthet går det väldigt trögt till att börja med. Några apor försöker envetet lära ut till andra apor en och en. Men när den hundrade apan ändrat beteende kommer islossningen och plötsligt går det med en himla fart att alla apor fattar vad det handlar om.

Lärdomen av historien var väl att vi fredsaktivister skulle fortsätta sprida vårt budskap att kärnvapen är dåligt för mänskligheten. Och att det skulle ledat till att alla en vacker dag skulle se vilket vansinne kapprustningen var. ( Dessvärre verkar väl inte majoriteten av värdens ledare förstått vinken än och än mindre ändrat beteende. )

Lite av “Den hundrade apan” har det väl varit när det gäller klimathotet Numer deltar de flesta av jordens länder i stora konferenser och sammandragningar för att stoppa utsläppen av växthusgaser. Och här hemma har t o m moderaterna insett att det behövs miljöpolitik.
Men trots denna rörande enighet om människans påverkan på vårt klimat och insikten om att kraftfulla åtgärder måste till - trots det fortsätter världens olje- och gasindustri sin framfart. Med de stigande världsmarknadspriserna blir det ju en hiskligt lönsam affär att utvinna olja och andra fossila bränslen.
Vore det inte hög tid att sätta stopp för att ta upp skiten ur jordskorpan överhuvudtaget? Men icke då.

Här hemma sneglar vi avundsjukt på Norge och tycker det är helt okej att börja borra efter olja utanför Gotland igen.

Och nu senast, kan man i vetenskapstidskriften Plos One läsa om en rapport som visar att över 180 nya områden i västra Amazonas har avsatts för prospektering och utvinning av olja och gas. Det är sammanlagt 688 000 kvadratkilometer ( motsvarande mer än 1½ Sverige i landyta ) orörd regnskog där olje- och gasjättar från USA, Kanada, Europa och Kina kommer att härja fritt. Ursprungsbefolkningar kommer att kränkas. Unika djur och växtarter att utrotas. Och stora delar av den regnskog som är “hela jordens lungor” alltså att skövlas. Och inte nog med det.. Bolagen som går in med sina dyrbara projekt räknar naturligtvis med att hitta massor med olja och gas, som ska förbränns i motorer, industrier, kraftverk m m och spy ut mängder med koldioxid och växthusgaser i atmosfären.

Marknaden kommer aldrig att kunna lösa miljöproblemen. Faktiskt är det marknadsekonomin och den giriga kapitalismen som brukar våld på miljön. Det är de kortsiktiga vinstintressena som driver utvecklingen, helt utan hänsyn till kommande generationer och global fördelning av naturresurser och miljöutrymme.
Det som krävs är en stark folkopinion och oerhört modiga politiker och ledare. Som faktiskt vågar sätta gränser för de starka ekonomiska intressen som profiterar på miljön.

Inga kommentarer: