onsdag 27 augusti 2008

Försvara asylrätten!

Sverige har skrivit under Artikel 14 i FN.s deklaration om mänskliga rättigheter, Det är bra. Det är självklart. En av världens rikaste länder. Som gärna vill odla bilden av oss själva som ett land som slår vakt om mänskliga rättigheter och demokrati. Naturligtvis ska vi slå vakt om asylrätten och leva upp till Genevékonventionen, som nu har funnits i över 50 år.

Därför blir jag både förbannad och oroad när tre ledande svenska politiker gör utspel och pratar om tydliga krav på de människor som vill stanna i Sverige, att prioritera arbetslinjen redan i asylmottagandet o s v. Man blandar ihop begreppen och gör inte minsta försök att förklara grunden i asylrätten. Det utspel jag syftar på är naturligtvis DN-artikeln ”ställ tydligare krav på våra invandrare” publicerad 26/8 av moderaterna Billström, Kristersson och Svantesson http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=820399

Människor som tvingas fly från krig och förföljelse ska ha rätt till skydd och fristad. Ovillkorligen. Det är det asylrätten handlar om.
Svensk flykting- och invandringspolitik är idag, som jag ser det, alltför hård och restriktiv. Till exempel har vi flera år i rad fått kritik från UNHCR för att vi utvisar människor som riskerar tortyr i sina hemländer. Det är väl både EU-anpassning och en anpassning till fördomsfulla attityder som lett till en skärpning både av politiken och bedömningarna i handläggningen. Hur som kan man vara helt säker på att de som får stanna som flyktingar definitivt har asylskäl.

Våra ledande politiker har ett stort ansvar att motarbeta okunskap och fördomar och försvara och förklara varför det är viktigt att följa mänskliga rättigheter och internationell rätt.
Artikelförfattarna spelar istället på farliga vi och dom resonemang och föreställningar om att de som söker asyl egentligen inte är ”riktiga” flyktingar. Det är sådant skit, tillsammans med ökande klyftor i samhället som skapar grogrund för rasism och odemokratiska ideologier.

Blanda inte ihop vårt behov av arbetskraft med människors behov av asyl.

Inga kommentarer: