fredag 27 februari 2009

Kommunernas pengakris

När jag tillträdde som kommunalråd i oktober 2006 var det med blandade känslor. Klart jag fattade att det skulle bli lite krångligare att ta ansvar i en kommun, trots vänsterstyre, när det samtidigt blev borgarna som tog över makten över statsfinanserna.

Nu i början på 2009 ser vi konsekvenserna för kommunsektorn. Efter alla varsel i industrin kommer nu varslen i kommuner och landsting. Inte på grund av att det saknas behov av välfärd och arbetsinsatser. Utan för att skatteintäkterna sviktar och statsbidragen frysts och regeringen vägrar att ta ansvar.
Sanningen att säga är väl Gävle kommun rätt bra rustat och tål lite blåst i form av finanskris och lågkonjunktur. Utan alltför stora konsekvenser. Det är betydligt värre för landstinget. Och för alla kommuner som sålt ut allmännyttan och energibolag och placerat de anställdas pensionspengar på börsen.
Riksdagen har idag debatterat kommunekonomi på initiativ från vänsterpartiet. Radions p1-morgon sände också en debatt mellan Stefan Attefall (KD) och Ulla Andersson (V).
Det blir så uppenbart att regeringens sätt att hantera krisen i kommunsektorn - eller rättare att inte hantera. Det handlar om ideologiska ställningstaganden och inget annat. Högeralliansen vill föra över resurser och makt från den gemensamma välfärdssektorn till den privata sektorn. De gigantiska skattesänkningarna ökade den privata sektorns förmögenhet och makt. Nu låter man krisen sköta bantningen av offentlig sektor. I sken av att man tar ansvar för budget.
De “nya moderaterna” och deras regeringskompisar drivs av samma gamla förvridna högersyn på människor och samhället. Kommer ni ihåg retoriken för 15 - 20 år sedan? Där man delade in samhället i närande och tärande sektor. Samma unkna värderingar verkar styra regeringen 2009. Kan ingen fatta att offentlig konsumtion och investeringar i kommun, landsting och stat funkar bra för att dämpa lågkonjunktur och skapa jobb. Minst lika bra som privat konsumtion. Och dessutom ger det en betydligt bättre fördelning.

1 kommentar:

Anonym sa...

Din argumentation är absurd.

Det stämmer att den offentliga sektorn kommer att drabbas när skatteintäkterna sjunker. Men jag köper inte ditt resonemang om att detta är en överlagd plan i Alliansens strategi, som du säger att långsiktigt bryta ned den offentliga sektorn.

Fakta är att Sverige har aldrig någonsin satsat så mycket på den offentliga sektorn som idag, inte ens under Göran Perssons glansdagar.

Och sedan detta med skattesänktningar. Du använder svepande formuleringar om "privata sektorns makt". Ungefär som om det vore ett fientligt land som ville invardera oss.
Det vi i verkligheten talar om är alla löntagares intjänade pengar! Sjuksköterskor, IT-konsulter, kassörskor, industriarbetare, biomaskinister ... ALLA som sliter dagligen för att få ihop sin ekonomi. Det är inte orimligt att man får behålla en större del av sina pengar än tidigare, vi talar om 1000 kr per månad. Detta är ingen förvriden högersyn utan i högsta grad rättvisa.

Offentlig konsumtion och investeringar ligger hitintills orörda, dvs på en hög nivå. Anders Borg har sagt att mer kommer att skjutas till i vårproppen 15:e april.

Kanske borde du som kommunalråd istället se över hur kommunen använder skattebetalarnas pengar. Är det optimalt? Får man ut det man betalar för? Kan verkamheten förbättras genom att tänka nytt?