lördag 21 februari 2009

Ny moderat sjukvårdspolitik?

I dag gjorde Reinfeldt ett utspel i radion om moderaternas nya sjukvårdspolitik. Inte han som tittar så storögt, men inget ser. Utan Filippa Reinfeldt, moderat landstingsråd i Stockholms läns landsting. Hon är nämligen ledande i den arbetsgrupp som tittar över sjukvårdspolitiken inför moderaternas partistämma i höst.
Den moderata sjukvårdspolitiken ska inte längre prioritera frågan om privatdriven vård. Istället skall (m) uppmärksamma patienternas rättigheter och orättvisor i vården.
Möjligen har moderaterna äntligen börjat dra lärdom av sin egen misslyckade sjukvårdspolitik Äntligen har man börjat fatta det som många andra vetat länge och forskningen belagt för åtskilliga år sedan. Konkurrens och privata driftsformer höjer inte kvaliteten i vården. Alternativa driftsformer ger inte effektiviseringar. Tvärtom, alltför stor andel privatdrift är kostnadsdrivande i sig. De folkvalda sjukvårdspolitikerna avhänder sig sitt ansvar. Och det blir vårdföretagens vinstintressen och vissa gruppers efterfrågan som styr sjukvårdens organisering och utveckling. Enligt marknadsmässiga principer. Inte befolkningens behov. Enligt demokratiska principer.
När moderaterna nu till sist tvingats komma till sans och se att man måste omvärdera sin privatiseringsfundamentalism. Är de då också beredd att redan nu börja vända skutan. Det är ju mycket skada som redan skett och många upphandlingar som är igång. Jag säger bara, satan att man inte tänkte efter före. Att man inte lyssnade till varningarna. Innan man sålt ut och kört sjukvården i botten exempelvis i Filippa Reinfeldts eget landsting. Innan man drev igenom LOV-reformen i riksdagen. (Som ju bl a innebär fri etableringsrätt i primärvården.)

Och hur blir det med landstingssjukvården i Gävleborg, där borgarna nu, med minsta möjliga majoritet lyckats driva igenom sin budget? En budget som bygger på att man ska spara in hela underskottet och lite till genom att – just det – privatisera in absurdum.

Inga kommentarer: