onsdag 27 maj 2009

Ultranationalisterna i Israel


De värsta farhågorna kring Israels nya styre är i rask takt på väg att besannas. Kunde vi höra på radionyheterna. Det ultranationalistiska partiet med utrikesminister Avigdor Lieberman i spetsen har redan skridit till verket för att göra livet surt för alla ickejudiska innevånare i Israel.

Förslaget om nakbaförbud har Lieberman redan fått regeringens stöd för. Att offentligt uppmärksamma minnet av den 15 maj 1948, dagen när Israel vann kriget mot araberna och över 700 000 palestinier drevs på flykt, kommer därmed att kunna straffas med upp till tre års fängelse.

Den fråga som Lieberman drev i valrörelsen är nu också på väg till knesset. Förslaget är att araber i Israel ska tvingas svära en trohetsed gentemot staten Israel, som en judisk sionistisk stat. Den som inte gör det kan fråntas sin legitimation och olika medborgerliga rättigheter. Den som inte är lojal gentemot den judiska staten och exempelvis gör militärtjänst ska kunna fråntas sitt medborgarskap.

För de 2,1 miljoner arabiska medborgarna innebär det alltså att man måste till varje pris försvara en sionistisk stat och vara beredd att vända vapen mot sitt egna för att inte risker att bli utsparkad från det lan man fötts och levat i.
Israel och Israels högerregering verkar i färd med att fullfölja de övergrepp som skedde 1948 och fullborda den etniska rensningen genom att driva palestinierna från sitt land. Istället för att lösa flyktiongfrågan i mellanösterna kan betydligt fler palestinier nu komma att bli statslösa flyktingar.

Läs tips: Jinge

Inga kommentarer: