lördag 9 maj 2009

Nu drar valrörelsen igång!

I dag presenteras en SIFO-undersökning i SvD som visar att socialdemokraterna har starkast stöd och att moderaterna kapar åt sig en stor andel också. Alla övriga partier hamnar på ensiffriga procentsatser.
Men den här undersökningen må tas med en stor nypa salt. Valrörelsen har ju inte tagit fart än. Vänsterpartiet har sin officiella valupptakt idag. Jag kommer att tillsammans med ett gäng andra vänsterpartister stå på stan i Gävle och dela material och prata med lördagsflanerande människor.

Jag har tjuvstartat lite med kampanjandet. Dels genom att delta i en debatt på biblioteket, dels genom att i går stå på stan tillsammans med Gävle kommuns Europa direkt och de övriga partierna.
Debattens publik bestod mest av de redan frälsta. Många partiaktiva. Inte minst från de EU-positiva partierna. Alltså representanter för de 43 % som enligt SIFO-undersökningen tänker gå och rösta. På stan i går stötte man på många av dem som var tveksamma och osäkra och även dem som tvärsäkert sa att de inte tänker rösta. Flera av dem välinformerade och kunniga EU-kritiker.
Jag kan förstå den inställningen - men ändå inte. Att skolka från valet är en bortkastad protest. De som kapar åt sig makt i Bryssel skiter högaktningsfullt i att det är lågt valdeltagande och att de fått sitt mandat från en begränsad del av folket.
Det vore hemskt olyckligt om sossar och moderater kapade åt sig de flesta svenska mandaten. Två partier som båda i grunden är EU-förespråkare och ställt sig bakom Lissabonfördraget utan några krav på omskrivningar eller förhandlingar om undantag.. Därmed kommer dessa parlamentariker att jobba för ett nyliberalt, marknadsekonomiskt och federativt unionsbygge. Trots att många av sossarnas gräsrötter i grunden har en annan inställning än Margot Wallström och Mona Sahlin.
Det som ändå är hoppfullt med SIFO-undersökningen är att det pekar på ett högre valdeltagande än förra valet och att Sverigedemokraterna ligger under spärren.

Nu är det dags att kavla upp ärmarna och möta de väljare som inte tror på mer makt till marknaden och Bryssel. Vänsterpartiet som EU-kritiskt parti måste visa på att det behövs kritiker i parlamentet. För demokratins skull. Sverige ska inte bara företrädas av parlamentariker som lojt och lojalt accepterar de förslag anonyma byråkrater och penningstinna lobbyister driver fram.

Inga kommentarer: