tisdag 5 mars 2013

Borg, nalla inte på biståndet

I morse kunde vi höra finansminister Borg berätta att regeringen vill minska biståndet med upp till 10 % och lägga de pengarna på flyktingmottagande istället. Men ursäkta hur tänker han nu!?


Hur kan man ställa människor på flykt med behov av skydd och människor i de fattigaste länderna emot varandra? Det är dessutom främst bistånd via FN-organ Borg nämner. När situationen i världen är sådan att många människor tvingas fly för sina liv och det är lite fler än vanligt som söker asyl i Sverige, just då vill alltså sveriges regering minska biståndet som går till säkerhet, demokrat och fattigdomsbekämpning.

På fredag kommer jag att delta i den barnvagnsmarsch som RFSU anordnar för att uppmärksamma mödradödligheten och kräva satsningar på SRHR (sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter) för att rädda kvinnors liv.

Varje dag dör 800 kvinnor i samband med graviditet eller förlossning. 99 % av dem är bosatta i den fattiga delen av världen och bland flickor i åldern 15-18 år är mödradödlighet den vanligaste dödsorsaken.

Det behövs kvinnohälsovård, preventivmedel, utbildning och fria säkra aborter för att minska mödradödligheten i den takt som satts upp i millenniemålen. Och här är svensk biståndspolitik oerhört viktig. Det är överlag inga stora summor pengar det handlar om för att göra skillnad jämfört med mycket annat, t e x skulle man rädda åtskilliga liv om bara en % av världen militärutgifter satsade på SRHR. Det är det politiska vilja som saknas.

De pengar Borg vill dra bort från vårt bistånd behövs just till att bekämpa mödradödlighet och stärka kvinnors rätt. 10 % av biståndet måste öronmärkas till SRHR. Och Sveriges bistånd måste självklart vara 1% av vår BNP. Asylmottagande och att bygga ambassader får finansieras på annat sätt.

Som ett av världens rikaste länder kan vi självklart ha en human invandrar och flyktingpolitik och värna asylrätten samtidigt som vi ger bistånd för fattigdomsbekämpning och krafttag mot världens mödradödlighet.

Kom med i barnvagnsmarschen du med!

Inga kommentarer: