fredag 29 mars 2013

Sossarna och föräldraförsäkringen

Bra där Karl-PetterThorwaldsson. LO hjälper nu Socialdemokraterna att sätta ner foten när det gäller föräldraförsäkringen och det faktum att männen fortsätter jobba och jobba, trots att de är småbarnsföräldrar.

Det är där grunden till mycket av könorättvisorna ligger. Både i arbetslivet och ekonomiskt. Och det är helt rätt. Det behövs politiska beslut och politiskt mod för att komma vidare i en av de viktigaste jämställdhetsfrågorna.
Thorwaldsson ursäktar dock socialdemokraternas senfärdighet:
Jag tror kanske att man är orolig för att det väcker mycket debatt och mycket diskussion om föräldraansvaret. Det är väldigt kontroversiellt hur familjerna ska fördela ansvaret för familj och för hem
Visst kan det vara så. Att det är känsligt att börja ifrågasätta föräldrarnas förmåga att själv bestämma vem som ska var hemma och föräldraledig. Men kan man inte ta den debatten och bemöta KDs vulgo-argumen, kommer inte ett skit att hända, i den just nu viktigaste jämställdhetsfrågan.
Jag har ett lite tips till LO och Socialdemokraterna: Varför inte lämna den ordning vi idag har i föräldraförsäkringen, där man utgår från att barn alltid har två föräldrar och försäkringen omfattar hela saliga familjen.
Om man istället säger att alla individer som blir föräldrar, oavsett kön,  har rätt att ta ledigt från jobbet för att ta hand om sitt barn och får ersättning från föräldraförsäkringen under tiden. Ingen möjlighet att lämna över ersättningen till någon annan alltså. Däremot ska ju den som är ensam förälder/vårdnadshavare ha typ rätt till ersättning dubbelt så många dagar.
Visst är en tredelad föräldraförsäkring ett steg framåt jämfört med dagens fördelning. Men faktisk kanske en helt individuell föräldraförsäkring blir mer logisk och lättare att argumentera för.  Oavsett är dagens system helt otidsenligt.    
Kvinnor behövs på arbetsmarknaden och ska ha samma rätt till yrkeskarriär och ekonomisk trygghet. Och männen måste våga ta föräldraansvar och gör mer av det obetalda arbetet.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Problemet med att inte fler pappor tar ut föräldradagar är mammorna! Det sa vår käre Karl-Petter själv för en del år sen:

http://www.dn.se/nyheter/politik/kvinnor-hindrar-pappaledighet

- I debatten har det alltid framhållits att det är papporna som väljer att inte vara ledig. Men vi har sett att det är mamman som är ovillig att släppa månader till pappan, säger Thorwaldsson.

Marita Engström sa...

Förhandlingen vid köksbordet sker väl inte i något vakuum utan det finns en samhllelig kontext med könsroller och förväntningar.
För män har det länge varit möjligt att ha ett gott arbetsliv m karriär, framgång och lönelyft samtidigt som man skaffar barn. Bygger på att en fru eller samo sköter markservicen.
Men för kvinnor har man tvingats välja. Och väljer man barn innebär det sämre ekonomi under hela livscykeln

Anonym sa...

Jag ser att du rör dig i teorier medan jag är mer ute i verkligheten.

Att det ofta är mamman som är ovillig att släppa månader till pappan känner jag igen från just verkligheten. Och det är oftast inget att diskutera för kvinnan har bestämt sig.

Marita Engström sa...

Lite mot mina principer att diskutera med ngn som är anonym och inte vill träda fram och stå för sina åsikter. MEN Vad är det som får dig att se mina åsikter som teoretiska och dina som verklighet?
Verkligheten är att mer än tre fjärdedelar av alla dagar fortf tas ut av mammorna (2012)Oavsett om man som "FV" väljer att lägga hela skulden för detta på kvinnorna, är ju frågan om det är ett problem. Jag tycker det är ett probem eftersom det skapar ekonomiska könsorättvisor. Och ger män fördelar och makt. Därför behövs en individualiserad föräldraförsäkring.