torsdag 24 april 2008

Nazister på marsch i Gävle?


Media har rapporterat om spridning av rasistisk propaganda på skolor i vårt län. På NSF:s egen hemsida kan man läsa att Gävleborgsavdelningen är tillbaka med alltmer stabil aktivitetsnivå. NSF skryter med att man affischerat, satt upp klistermärken och delat flygblad. Främst riktar man sig till ungdomar och man har bl a delat ut hundratals flygblad vid två av Gävles gymnasieskolor.

NSF (Nationalsocialistisk front) är en våldsam, nazistisk och rasistisk vit makt-organisation. Partiet bildades 1994 i Karlskrona av några ungdomar med kopplingar till VAM (vitt ariskt motständ). SNF hyllar Hitler och firar årligen hans födelsedag. Man förespråkar rasbiologi, vill ha skattelättnader för familjer med många "genetiskt friska barn" och vill återinföra dödsstraff. SNF vill avskaffa demokratin och är motståndare till parlamentarism, men har ändå själv kandiderat till riksdagen och i 6 kommuner i senaste valet. I riksdagsvalet fick SNF 1417 röster och man fick inget mandat i kommunerna.
Många av de som finns i organisationen är dömda för våldsbrott och hets mot folkgrupp. Sex av de tio kandidaterna till riksdagsvalet är dömda för olika brott. SNF sprider flygblad och klistermärken - främst i ungdomsgrupper. Man säljer vit makt-musik och har uppmärksammats i media genom sina demonstrationer.

Det är alltså extremt vidriga åsikter och mörka, farliga krafter det handlar om. Känns lite märkligt att just när våren anlänt, med strålande sol, spirande grönska och framtidshopp, så finns det nåt annat som växer under ytan i vår stad.

Det är inte utan att jag kommer att tänka på en gammal Afzelius-sång, skriven av Peggy Seeger med svensk text av M. Wiehe:


Fröna växer sakta under ytan
Dom trivs där det är fuktigt, mörkt och kallt
Först när bladen börjar synas
kan man se att det är ogräs överallt
Men om man tittar bort
inget hör, inget ser
hur vet man då
För hör man inget, finns väl ingenting
Och det, man inte ser, finns säkert inte till

(…)

Vakna upp
Fatta mod
Börja se dej omkring
Bli inte en av domsom bara står där sen
och säger att jag visste ingenting

(…)

Dom flesta går med strömmen om det går
Dom flesta vill ju helst ha lugn och ro
Men om fascismen kommer smygande tillbaks
så är det du och jag som måste stå emot

Ogräset växer och frodas
Så slipa och vässa din kniv
Om du låter det spridas med vinden över världen
får du plikta för din tvekan med ditt liv

Vakna upp
Börja se dej omkring
Fatta mod
Så du kan säg' till dina ungar när dom frågar dej
att du var en av dom som stod emot

Inga kommentarer: