torsdag 24 juli 2008

Den heliga familjen

“Bakom varje framgångsrik man står en kvinna med trötta ben och migrän. Och bakom varje framgångsrik kvinna finns en skilsmässa.” skriver Maria Svealand i sin roman Bitterfittan som hon gav ut förra året.




Fyndigt och välformulerat som så ofta när Sveland tar till orda. Och formuleringen är inte tagen ur luften. Exempelvis visade ju den undersökning SACO publicerade i våras svart på vitt: Kvinnor som gifter sig eller flyttar samman får sämre inkomstutveckling, nedan män som går in i en relation får det bättre ekonomiskt. Vi har också sett det i annan forskning så som folkhälsoundersökningar med genusperspektiv. Det är frånskilda eller separerade män som mår dåligt, medan kvinnorna generellt faktisk mår bättre och har högre livskvalitet än innan separationen.


Ändå fortsätter Sverigedemokrater, krisdemokrater, allmänt högerkristna och en och annan centerpartist av hankön med dårars envishet att höja familjen till skyarna. Familjen ska utgöra grundfundamentet i samhället. Att bilda familj, att hålla samman familjen är det som skall lösa alla tänkbara samhällsproblem. Och underförstått är den ideala familjen mamma - pappa - barn. Man förfasar sig över skilsmässor och nya familjekonstellationer och utsvävande singelliv. Främst hos kvinnor,



Häromdagen (08-07-23) skrev fyra personer från en konservativ tankesmedja en debattartikel i DN. Budskapet var att hållbara parrelationer är viktigt för folkhälsan och att det görs för lite för att förebygga skilsmässor. Skribenterna uppmanar Maria Larsson att tänka på barnens bästa och sätta upp ett nytt folkhälsopolitiskt mål: Minska antalet skilsmässor - speciellt i barnfamiljer.




Alltså - när familjefundamentalisterna påstår att parrelationer och äktenskap är bra och skilsmässor dåligt, har de ju inte helt fel. Men frågan är bara - för vem? Det är i huvudsak männens intressen och behov som kommer till uttryck. DN-skribenterna hävdar att de ser till barnens bästa. I själva verket är det männens bästa och patriarkatets bevarande de förespråkar.


Ett samhälle där kvinnor ska offra sig för att männen ska må bra är inget bra samhälle. Inget barn mår bra av att växa upp med könsdiskriminering, Att barn till ensamstående har sämre förutsättningar än “kärnfamiljsbarn” beror inte på att skilsmässor är dåligt för barn. Det beror på att kvinnor har låga löner och att familjer med enbart en vuxen diskrimineras socialt och ekonomiskt.

Inga kommentarer: